Het gaat morgenavond weer om een non-issue: de koopzondagen. Het college wil deze beperken tot 8 zondagen en dat is in overeenstemming met het collegeprogramma. Het college wil geen 12 koopzondagen maar stelt ter compensatie voor om vier feestdagen als tweede paasdag, tweede kerstdag (als die niet op zondag valt), tweede pinksterdag en hemelvaartsdag wel winkelopening toe te staan.
De wens om de koopzondagen niet verder uit te breiden heeft met het Christelijke karakter van het College van B&W en de coalitie te maken en is een verkiezingsbelofte van de Christen Unie.
Maar nu breekt een beetje mijn klomp. Want het college wil geen verdere winkelopening op zondag toestaan vanwege de bezwaren van Christelijke kant en levert ten compensatie vier Christelijke feestdagen in. Het zal ongetwijfeld aan mij liggen dat ik deze redenatie niet kan volgen.
Maar zwaarwegender nog als het hiervoor genoemde is ons winkelcentrum. We hebben een prachtig nieuw winkelcentrum geopend afgelopen jaar. Maar iedereen weet ook dat het voor de ondernemers flink aanpakken is en niet alles van een leien dakje gaat. Een goed en logisch georganiseerd ritme van koopzondagen zou kunnen bijdragen en zelfs een aanzuigende werking kunnen hebben op de omgeving (denkend aan Kampen en Elburg). Het is dan logischer om niet de christelijke feestdagen open te zijn maar een vast ritme aan te leggen van het hele jaar door één bepaalde zondag van de maand open te zijn. De economische belangen zouden zwaarwegend kunnen zijn.
Het voorstel is lood om oud ijzer, ofwel we zijn twaalf zondagen open, ofwel we zijn twaalf zondagen open. Van de laatste twaalf vallen er drie op maandag en één op donderdag, maar deze worden als “zondag†aangeduid (bijvoorbeeld in het openbaar vervoer én kerkbezoek!).
Maar er zijn voor GroenLinks wel redenen om na te denken over het beperken van de winkelopening. Maar dat zijn meer principiële en ecologische overwegingen. Waarom zouden we toegeven aan de 24 uurs economie en juist in het “rijke westen†zouden me moeten consuminderen in plaats van consumeren.
Nou ja, we zullen wel zien hoe de discussie uitvalt morgen.
Â
0 reacties