De Koning en de formatie

dinsdag 20 maart 20120 Reacties

Koningin Beatrix

Het lijkt er op dat een ruime meerderheid van de Tweede Kamer zal besluiten dat de Koning(in) geen rol meer zal hebben in de formatie van een nieuw kabinet en de Kamer zelf de formateurs zal benoemen. Hoewel ik dat vanuit oogpunt van democratisch wensdenken wel snap hoeft het van mij niet zo.

Het voordeel van een formatie waarbij de regie op het proces bij de Koning ligt is dat deze redelijk politiek neutraal mogelijke coalities kan onderzoeken en het partijpolitieke gedoe achterwege kan blijven. Van ondoorzichtig gekonkel op het Binnenhof blijf je dan gevrijwaard. Dat de gesprekken met de Koning achter gesloten deuren zijn is logisch omdat iedereen zijn wensen en eisen op tafel moet leggen en dat is politiek gevoelig. Dit is ook een reden om het bij de politiek neutrale Koning te laten.

De Koning doet verslag aan de Staten Generaal en daarmee is de transparantie weer gewaarborgd. De formateur voert namens het staatshoofd daarover een eventueel debat.

Het is nu kennelijk populair om het koningshuis ‘aan te pakken’, maar welk doel dit dienen moet is me niet zo helder. Dat de laatste formatie een zooitje was kwam eerder door dwarse politici dan door de vermeende invloed van de Koningin. Dan vind ik het wel vertrouwenwekkend dat zij de regie blijft voeren met haar 30 jaar ervaring inplaats van de voorman/vrouw van de laatste politieke modegril.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.