Het matje van de burgemeester?

woensdag 23 januari 20086 reacties

Maandag werd ik gebeld door Marleen van het bestuurssecretariaat van de gemeente. Of ik deze week een gesprekje kon hebben met de burgemeester over een artikel in onze GroenLinks Nieuwsbrief over het samenscholingsverbod.

Dat zijn uitnodigingen die je niet te lang moet laten liggen, dus maandag middag maar eens even gaan luisteren wat ‘ons Aat’ me te vertellen had. Gezelligheid alom; Cebus kwam ook mee.

Met de nieuwsbrief op tafel (we juichen het toe dat deze door het college goed wordt gelezen) is Aat gezellig gaan tekstverklaring. In het artikel staat dat er een samenscholingsverbod was ingesteld. Maar dat klopt natuurlijk niet! Neen; dat is er altijd al omdat het in de Algemeen Plaatselijke Verordening staat. Alleen is er nu even gebruik van gemaakt.
Zo gingen we nog even door met de puntjes op de i en de komma’s op de juiste plek. Gezellig hoor, begrijp me goed.

Burgemeester is een boek aan het lezen over integratie en had daarvan veel opgestoken. Hij maakt zich zorgen om ontwikkelingen in bepaalde delen van Dronten en gelukkig kwamen we tot de conclusie dat we alle zorgen delen. GroenLinks en het College zitten op één lijn (het mag wel in de krant). Maar we hebben een politiek verschil van inzicht als het gaat om de oplossingen. In de ogen van GroenLinks is dat samenscholingsverbod als middel niet zinvol. Maar als je het als een symbolische daad ziet waardoor burgers zich veiliger gaan voelen en andere sociale partners voor het eerst eens gaan bedenken wat ze moeten doen kan het we; nuttig zijn. Maar dan wordt ik daar nog treuriger van als dat ik toch al was over het verbod.

Waarom nu zo’n gezellig bakkie koffie op maandag middag heb ik me lopen afvragen. Het is immers al de tweede keer dat ik op deze wijze bij ‘ons Aat’ langs mocht komen. De vorige keer was een paar jaar gelden toe ik een beetje lastig deed over de bestrating in De Boeg en dat werd op het gemeentehuis niet zo gewaardeerd. Nu ben ik weer een beetje lastig en ik vermoed dat het op het gemeentehuis weer niet zo wordt gewaardeerd. Nou ja, laten we zeggen dat ‘actie intimidatie Vermast’ opnieuw niet erg is gelukt. Eigenlijk vond ik het vooral erg gezellig.

Ow ja, als ik voldoende lastig zou doen krijg ik dat boek wat burgemeester aan het lezen is van hem cadeau. Ik ben de moeilijkste niet. Dus die uitdaging is bij deze met graagte aangenomen 🙂

6 Reacties

 1. Michel

  Bah, ik word nooit op het matje geroepen. Wat doe ik fout? 🙁

 2. OPA

  Die Aat doet ook echt álles om op Neerlands veruit populairste GroenLinks blog te komen!

  Maar goed, hij heeft natuurlijk gelijk, het ís een wake-up call voor alle partijen. Ik had alleen gehoopt dat we als gemeente voldoende lijntjes hadden met de verschillende instanties en groepen om daar op een manier met minder bijwerkingen de aandacht te krijgen. Dit medicijn verliest namelijk erg snel z’n werking, een nieuw samenscholingsverbod krijgt weinig aandacht meer.

  Trouwens, jij hebt geen suggesties nodig voor het lastig zijn toch 🙂

 3. Paul Vermast

  Ik ben altijd heel lief 🙂

 4. OPA

  Ehh trouwens, moeten wij de gemeente niet helpen met suggesties om dit probleem op te lossen?

  Ik schiet wat losse flodders…wat dacht je van: minder privatisering (dan hou je ook je directe lijnen die o zo nodig zijn), zorg voor gemeenschapsactiviteit (vies woord voor sommige partijen) stop de verregaande individualisering (weer zo’n rare suggestie voor deze en gene)kleinere scholen (ja eindelijk hebben ze dit in Den Haag ook door, maar laten we er op vooruit lopen) geen clustering van scholen (maar dat plan was vanwege de broekmaat al afgeschoten geloof ik) geef het onderwijs een rol bij het onderhouden van de cruciale oudercontacten (yep, dat gaat een paar centen kosten maar dat kun je prima combineren) combineer meer school en sport. Naschoolse opvang regelen is verplicht, laten we er wat moois van maken door sport en ontspanningsclubs daar in te betrekken, geef ze een belangrijke rol, integreer(oei, beladen woord). Zo vang je een paar vliegen in 1 klap, meer bewegen, betere sociale contacten onderling, betere contacten met leerlingen buiten de normale schooluren én naschoolse opvang voor ouders. Hmmm, ik stop maar denk ik, ik zie dovemansoren.

 5. Paul Vermast

  Dovemansoren? 😮

  Jij mag in de volgende commissie verkiezingsprogramma 2010-2014 als je met dit soort ideeën blijft komen 😀

 6. Frank Pels

  ‘Bah, ik word nooit op het matje geroepen. Wat doe ik fout?’

  Paul, wel weer goed bezig dat je bij de burgemeester op de koffie mocht. Ik ben nooit verder gekomen dan een brief van de burgemeester.

  Even terug naar de inhoud: dat samenscholingsverbod is er alleen vanwege de overlast van een paar jongeren. Spoor ze op en doe iets, stuur ze naar school, geef ze werk en neem maatregelen als ze over de streef gaan…. Zo moeilijk kan dat niet wezen in de metropool Dronten. Heb je dat samenscholingsverbod ook niet meer nodig.

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.