Koers en imago volgens Paul

maandag 16 april 20071 reactie

GroenLInks of laten we het zo?De afgelopen dagen heb ik in de zon het beginselprogramma gelezen en ook de notitie “Vrijheid eerlijk delen”. Ik herkende me in beide stukken eigenlijk wel. Natuurlijk zouden er wat accenten verzet kunnen worden, maar volgens mij is er met de koers niet zo veel mis. Ik heb ook nog maar eens even ons laatste verkiezingsprogramma bij gepakt en ook dat is wel oké wat mij betreft. Als ik er zo naar kijk vind ik de koers dus wel goed. Waarin zit dan het probleem van GroenLinks? Ik denk in het imago én het onvermogen de boodschap te vertalen naar het grote publiek.

Daarnaast denk ik dat we het soms wel eens “te netjes” willen doen. Het niet onderhandelen voor deze regering is daar een mooi voorbeeld van. Het verhaal er achter is volgens mij een goed verhaal. We hadden wel kunnen gaan onderhandelen, maar het CDA wilde toch met de ChristenUnie, dus dat zou pure symboolpolitiek zijn geweest. Voor mij helder als glas, maar het werd door de “buitenwereld” uit gelegd als dat “GroenLinks niet wilde”. Dat geldt ook voor onze slogans. Laat Europa niet rechts liggen en “kies voor een Linkse Lente” snapten we intern wel. Maar voor de “buitenwereld” moest over de Europese even denken en zal de Linkse Lente gewoonweg niet hebben begrepen. Ik denk dat veel meer daarin ons probleem zit, in hoe we onze boodschap proberen te voorkomen.

Ik kan mij nog goed herinneren wat het eerste moment was dat ik GroenLinks echt bewust werd. Dat was de verkiezingscampagne (ik gok 1994) dat we een poster hadden met een golfveld en de tekst “Nederland vol? Hoezo vol?” Dat was een heldere boodschap die in één oogopslag duidelijk maakte waar de partij voor staat. Maar ook de campagne “knokken voor wat kwetsbaar is” maakte voor mij meteen duidelijk wat de bedoeling was. Ik denk ook dat daarop de kritiek dat GroenLinks elitair is gebaseerd is. Omdat je nét even wat langer moet nadenken over wat er staat en wat er bedoeld wordt.

Daarentegen vind ik de reclamespot van de Europese verkiezingen van 2004 weer geweldig (zie hieronder). Beter kan volgens mij niet worden samengevat waar GroenLinks voor staat. Met mooie heldere en indringende beelden. Daarbij de slogan “een beter Europa begint met GroenLinks” en de boodschap was meer dan kraakhelder geweest. Volgens mij moeten we daar eens over gaan nadenken. Hoe we onze boodschap zo verpakken dat (zoals ik dat op mijn werk altijd noem) “Sjaan uit Beverwijk” het ook kan snappen (natuurlijk, met alle respect voor alle Sjaan’s uit Beverwijk). Een heldere, simpele en in één oogopslag begrijpbare communicatie, daar gaat het volgens mij om. Dan komt het met dat imago ook wel (weer) goed.

[youtube -KcYIsH7imY]

1 Reactie

  1. Robert

    Wat is die clip toch ook goed zeg!

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.