Koehandel…

donderdag 12 oktober 20060 Reacties

De brief over het pad De Rede – De Walvisstraat, waar ik het eerder vandaag al over had, is nu openbaar, dus ik mag er over spreken! Het pad naast De Rede 24 is verkocht en in eigendom over gegaan van de gemeente naar Victor Troisfontaine. Waarom, is een logische vraag. Wel; de gemeente wilde iets hebben wat de heer Troisfontaine had en de gemeente had iets wat de heer Troisfontaine wilde hebben. U bent inmiddels vast al afgehaakt ben ik bang. Iedereen herinnert zich nog wel het gedoe rond de Gouden Ploeg in Biddinghuizen. Deze was eigendom van de heer Troisfontaine en de gemeente wilde deze kopen en slopen zodat er in Biddinghuizen een nieuw centrum kan worden gebouwd. Dat duurde maar en de onderhandelingen waren bijzonder moeilijk, maar uiteindelijk is er een deal gesloten. Ik citeer de brief: “De overdracht van het betreffende voetpad is geregeld in een overeenkomst die onlosmakelijk verbonden is met de levering van de grond en opstallen van de voormalige Gouden Ploeg in Biddinghuizen. De heer Troisfontaine wenste de overdracht van De Gouden Ploeg in Biddinghuizen te verbinden aan de overdracht van het voetpad in Dronten.” Dit was niet alles, maar ik vrees uit de school te klappen door te citeren uit de vertrouwelijke vergadering van 12 januari als ik alles noem.

Welnu, er is een boeiende situatie ontstaan dat de gemeenteraad niet pers� van plan lijkt in te stemmen met de onttrekking van dit voetpad aan de openbaarheid zodat er kan worden gebouwd. Maar dat is in 2000 wél in het bestemmingsplan mogelijk gemaakt. Nu is de vraag, wat is er “belangrijker” het bestemmingplan; of die onttrekking aan de openbare weg. Met andere woorden; kan de raad juridisch gezien nog zand in de machine gooien? Dat is voer voor juristen en die zijn hier al druk mee bezig, vanavond in de Raad heb ik ook maar gevraagd of er jurisprudentie bestaat op dit punt. Wethouder De Graaf zoekt het uit. Of zoals vanavond ook werd gezegd, het college en de gemeenteraad hebben elkaar nu in de houtgreep. Ik ben benieuwd hoe we hier uit komen, maar één ding is voor mij heel duidelijk: Victor Troisfontaine mag niet de lachende derde worden!

Nog één aanvulling op de brief, want ik maak deze nu natuurlijk downloaadbaar. Op pagina 2 staat: “Deze handelswijze had de instemming van de aanwezige raadsleden.” Ik wil er even vanaf zijn dat ik geen raadslid, maar ‘slechts’ burgerraadslid ben, ik zat daar námens GroenLinks. Deze passage is natuurlijk onzin! Nog afgezien dat een commissie niets kan besluiten heb ik zeker niet ingestemd met deze deal. Ik heb meteen al vraagtekens gezet bij de verkoop van het pad, maar het was vertrouwelijk, ik moest daarover zwijgen. Instemming was er natuurlijk dat er een deal was met de heer Troisfontaine over de verkoop van De Gouden Ploeg, dat was immers een slepende kwestie. Ik wens dan ook op geen enkele wijze mede verantwoordelijk gemaakt te worden voor deze deal; hetgeen vanavond tijdens de borrel wel een beetje werd gesuggereerd. We waren blij dat er een deal was, en dús blij met deze uitkomst. Dat is me te kort door de bocht dat ik met de blijdschap over een deal ook blij was met de details van de deal en dat werp ik echt verre van me (om me maar eens heel politiek uit te drukken).

Download de brief aan de fractievoorzitters (pdf – 1,2 MB)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.

Share This