Klimaattop wordt klimaatflop

zondag 20 december 20090 Reacties

COP 15_1Terwijl de Kopenhagen-Express door de donkere nacht naar Nederland rijdt probeer ik voorzichtig de balans op te maken van een week klimaattop in Kopenhagen. Laat ik er, ook voor mijn eigen gemak, maar kort over zijn: de klimaattop die hét historische moment had moeten worden is een flop van historische omvang geworden. De Verenigde Staten, China, Brazilië, Denemarken, India en Zweden hebben een niets zeggend akkoord gesloten dat ze zelf zullen vertellen wat hun doelstellingen zijn en deze voor zichzelf bindend zullen maken. De rest van de COP vond dit zo onvoldoende dat men enkel heeft besloten ‘kennis te nemen’ van het akkoord.

Dus feitelijk is er in Kopenhagen besloten dat we besluiten om niets te besluiten. Ik hoop dat u mij nog volgt. Bij de GroenLinks-delegatie die zich de afgelopen dagen een slag in de ronten heeft gewerkt was de frustratie groot. Hiervoor waren we niet op pad gegaan, hiervoor hebben we niet al onze inspanningen geleverd! Je zag vandaag letterlijk de stad om je heen veranderen. Alle hoop was uit ‘Hopenhagen’ (zoals het stadsbestuur Kopenhagen zo graag noemde in aanloop naar en tijdens te top) verdwenen. De uiterlijke zaken die je aan de COP deden denken werden in razend tempo afgebroken. Alle besluiten die nu genomen hadden moeten worden liggen stil, dus volgend jaar in Mexico weer een nieuwe ronde; nieuwe kansen. Weer een jaar verspild dus; en dat terwijl we die tijd niet meer hebben. De teleurstelling is heel groot ondanks de ‘greenwashing’ die we de komende dagen van de Nederlandse regering (en PvdA-er Diederik Samsom voorop) over ons heen zullen krijgen. Er zijn geen stappen vooruit gezet, maar enkel achteruit! Er is geen besluit en er is geen bindende ambitie. Kortom; de wereld staat met lege handen.

Maar, als ik al deze teleurstelling even vergeet heb ik voor mijzelf echt een te gekke week gehad. Leuke collega’s in het EEA of zoals we het Europees Milieu Agentschap zelf hadden omgedoopt: het GLKHCHQ! Ik heb veel nieuwe super leuke mensen leren kennen van een NOS correspondent tot mensen van de Jongeren Kopenhagen Coalitie, de voorzitter van Perspectief (de jongerenorganisatie van de ChristenUnie) en eigen GroenLinksers als DWARS voorzitter Diederik ten Cate en CNV Jong voorzitter Jesse Klaver.

Kopenhagen is een hele leuke stad waar ik nog wel eens een zomer zou willen doorbrengen en ik heb een heleboel bijgeleerd in een hele korte tijd. Voor mijzelf is de Klimaattop in Kopenhagen een groot succes. GroenLinks heeft maximaal gescoord in de externe media en dat geeft een hele grote kick. Maar tegelijk; ook de teleurstelling over de flop blijft heel groot.

In 2009 vond de jaarlijkse klimaatconferentie van de Verenigde Naties plaats in Kopenhagen. In de Deens hoofdstad moest een nieuw klimaatakkoord worden gesloten.Namens de Europese fractie van GroenLinks was Paul werkzaam in Kopenhagen gedurende de klimaattop. 

Paul Vermast

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Share This