Kernproef

maandag 25 mei 20091 reactie

Vanmorgen had ik niet heel veel zin mijn bed uit te komen en daarom lag ik om 6 uur naar het NOS nieuws te luisteren. Vannacht heeft Noord-Korea een kernproef gedaan. Heel motiverend om mijn bed uit te springen was dit nieuws niet. Want het is natuurlijk een ontzettend domme stap van Noord-Korea om op deze wijze de wereld voor het hoofd te stoten. President Obama heeft het “roekeloos” genoemd en volgens mij is dat het zeker.

In oktober 2006 heeft Noord-Korea haar eerste kernproef gedaan en eigenlijk kan ik in grote lijnen herhalen wat ik toen schreef: “Een beter voorbeeld waarom we met kernenergie moeten stoppen kan ik niet bedenken. Het is gevaarlijk, het afval is levensgevaarlijk en de zooi in verkeerde handen kan rampen veroorzaken. Al in de jaren ‘50 van de vorige eeuw is er een Non-proliferatieverdrag gesloten waarin werd geregeld dat de wereld alles op alles zou zetten de verspreiding van kernwapens te voorkomen en het arsenaal af te bouwen. In die tijd hadden 5 landen “de bom” en daarom zijn dat de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad. De VS, Groot-Brittannië, Rusland, Frankrijk en China. Van dat verdrag is niet veel terecht gekomen helaas”. 

Daar waar ik me eind 2006 zorgen maakt om de reactie van “die cowboy in het Wittehuis” maak ik me nu minder zorgen om de reactie van Washington. Maar het is (letterlijk) levensgevaarlijk spel en een extra onderstreping van de noodzaak om tot verdere ontmanteling van de nucleaire industrie in de wereld over te gaan!

1 Reactie

  1. OPA

    Ben benieuwd, hebben we ooit een technologische vooruitgang kunnen stoppen?

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.

Share This