Kernenergie in Nederland wel veilig?

maandag 14 maart 20111 reactie

De koelwateruitlaat van de Kerncentrale Borssele

Komende weken praat de Tweede Kamer over de randvoorwaarden voor een nieuwe kerncentrale in Nederland. Dat was sowieso al een onzalig plan, maar de gebeurtenissen in Japan plaatsen de discussie wel in een ander licht.

De laatste dagen wordt vaak de parallel getrokken met Tsjernobyl. Maar die vergelijking gaan niet op. Daar explodeerde een draaiende centrale en scheurde ook de reactor open. Daarvan is in Japan (voor zo ver bekend vooralsnog) geen sprake. De reactoren zijn door de aardschok uitgeschakeld en hoewel er ontploffingen zijn wordt er officieel gemeld dat de reactoren nog in tact zijn.

Maar dat er iets verschrikkelijk mis gaat in Japan is iedereen duidelijk, het is nu hopen en duimen dat de omvang relatief beperkt zal blijven.

Tot mijn verbijstering ontstaat er in Nederland bij de voorstanders van een nieuwe kerncentrale niet eens de minste bereidheid om eens na te denken over hun positie. VVD Kamerlid Rene Leegte zegt vanmorgen in Trouw dat er niets aan de hand is. Immers “in Nederland hebben we geen aardbevingen of tsunammi’s”.

Het probleem is echter niet de aardbeving of de tsunami! Die hebben de reactoren goed doorstaan. Maar de noodstroom en als gevolg daarvan de koelsystemen zijn uitgevallen en daardoor onstaat de druk in de reactoren die nu voor het gevaar zorgen.

Japan is een technisch zeer ontwikkeld land, zeker ook op het gebied van kernenergie. De kerncentrales van Japan behoren tot de meest veilige van de wereld. Toch is er nu een enorme nucleaire crisis gaande omdat er iets mis gaat.

Niemand kan uitsluiten dat er in Nederland zich omstandigheden voordoen dat de noodstroom uitvalt of de koelsystemen falen. Twee jaar geleden was er een hittegolf waardoor er een koelwater tekort dreigde bij Borssele. Stel je voor wat dit met twee kerncentrales bij Borssele zou betekenen. Er was geen gevaar, maar uitsluiten kun je dat helemaal niet.

Daarmee is het antwoord gegeven: kernenergie is een doodlopende weg! Het is niet veilig en we zadelen de wereld met een onoplosbaar afval probleem op!

1 Reactie

  1. Hans Verbeek

    Nog een belangrijk argument tegen kernenergie: uranium is een eindige grondstof, net zoals aardolie. De prijs van uranium is in 10 jaar tijd met 800% gestegen.
    We zijn peak-uranium al gepasseerd.

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.

Share This