Kamer verkwist geld aan Luchthaven Lelystad

woensdag 16 november 20110 Reacties

De Tweede Kamer heeft gisteren met steun van de PvdA en SGP een motie aangenomen van CDA en VVD waarin de regering wordt verzocht ‘zich sterk te maken voor de ontwikkeling van Lelystad Airport’ zo meldt Omroep Flevoland.

Het argument van CDA en VVD is dat de eigenaar van de Luchthaven Lelystad, de Schiphol Group, wel investeert in  buitenlandse vliegvelden, maar niet in Lelystad. De partijen vinden dat het Rijk moet zorgen dat het vliegveld uiterlijk in januari 2015 luchtverkeersleiding krijgt en dat het luchtruim geschikt wordt gemaakt voor het vliegverkeer van Lelystad.

In deze tijden van bezuinigingen is deze wens van de Tweede Kamer echt een schandelijke verkwisting van overheidsgeld. Kennelijk zitten CDA, VVD en PvdA (zowel landelijk als regionaal) in een tunnelvisie gevangen die moet en zal leiden tot groei van de luchthaven Lelystad terwijl niemand buiten de politiek en de Luchthaven Lelystad zelf dat wil. Zelfs het moederbedrijf van de luchthaven (Schiphol Group) heeft geen zin om geld in Lelystad te steken terwijl ze dat volgens CDA en VVD wel ‘over de hele wereld’ in andere luchthavens doet. Kennelijk gaat er nergens een belletje rinkelen. Dat is dus gewoon je ogen sluiten voor de realiteit.

Daarnaast zijn er grote problemen met het luchtruim van Lelystad wat erg belangrijk is voor de vliegroutes naar Schiphol. De Alderstafel studeert al lange tijd op onder andere dit probleem begrijp ik uit de rapportages aan de Provinciale Staten en de raad van Lelystad door de diverse colleges. Maar hoewel het advies er al bijna een jaar had moeten zijn is er nog steeds geen zicht op.

Kortom, de eigenaar wil niet investeren en er zijn nog grote problemen die moeten worden opgelost om te zien of een luchthaven van serieuze proporties op deze plek wel levensvatbaar is. Ook de economische ontwikkeling zorgt niet voor een gigantische groei van de luchtvaart en de vraag is op welke termijn zich dat gaat herstellen en of dat herstel er überhaupt wel gaat komen op korte termijn. Dan moet je jezelf echt wel afvragen of het Rijk dat geld niet intelligenter kan investeren dan in het prestige van de regionale en lokale VVD, CDA en PvdA bestuurders.

De uitbreiding van de Luchthaven Lelystad is een ongewenste ontwikkeling. Die voor de regio vooral tot herrie, stank en overlast zal leiden. De zogenaamde economische groei en werkgelegenheidseffecten worden al jaren positief voorgespiegeld. Terwijl de voorwaarden waaronder de luchthaven ontwikkeld mag worden inmiddels al onder druk staan.

In dit dossier een overzicht van alle blogberichten over de Luchthaven Lelystad op deze website.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.

Share This