Kadernota: beschamend

maandag 30 juni 20080 Reacties

Het college van Burgemeester en Wethouders (plus gemeentesecretaris)Het is alweer een paar dagen geleden dat de algemene beschouwingen het politieke seizoen van dit jaar (2007-2008) afsloten. Als ik eerlijk ben zijn er maar twee dingen echt blijven hangen. Het was een afschuwelijk lange zit van 16 tot 24 uur en de borrel was onderhoudender dan de vergadering zelf.

Met afstand de minst slimme opmerking van de avond was wethouder Van As van financiën die op een (vooraf ingediende) PvdA vraag geen antwoord had en vervolgens als reden aanvoerde die dag met andere dingen druk te zijn geweest. Dat heeft hij te horen gekregen van de fracties in de raad.

Meest in het oog springend was nog wel dat het CDA afgelopen donderdag het MFC zoals dit in Biddinghuizen wordt gewenst ten graven heeft gedragen. “Een MFC in de gewenste vorm kunnen we nu en in de nabije toekomst niet betalen. Hiermee is het geen optie meer voor het CDA”. Dat (behalve de ChristenUnie) de andere partijen daar nog niet aan toe zijn bleek mij het amendement (wijzigingsvoorstel) van de PvdA waarin het college opdragen een MFC te bouwen in het centrum van Biddinghuizen. Niet persé als nieuw gebouw, maar bestaande gebouwen en nieuwe gebouwen bijeen kan ook een MFC zijn. Hoe dan ook, Biddinghuizen weet van welke partijen ze wat mag verwachten en ik hoop dat bij de volgende verkiezingen terug te zien!

Helaas werd mijn hernieuwde poging onze Meerpaaldagen opnieuw een structurele subsidie te geven van € 10.000,= (sinds dit jaar we deze zouden afbouwen naar nul, maar dit jaar toch maar weer € 5000,= hebben gegeven) zodat ze structureel verder kunnen met het organiseren van het grootste feest van Dronten ieder jaar. Da’s ook niet zonder reden want de Meerpaaldagen zijn niet voor niets uitgeroepen tot Leukste regio evenement van Nederland 2008. PvdA, Leefbaar Dronten en SP steunde mijn motie, het CDA wees hem af vanwege de dekking die door het college als onvoldoende werd aangemerkt. Nou ja.. dat is een uitdaging voor 30 oktober als de begroting wordt vastgesteld om dan met een deugdelijkere dekking aan te komen. Immers als dat het enige bezwaar is van het CDA moeten we daar uit kunnen komen.

Maar misschien was het meest boeiende van de avond nog wel dat het één lange vertoning van wantrouwen was van de coalitiefracties in het eigen college. In totaal waren er 29 moties en amendementen waarvan (ik heb het niet nageteld) er ongeveer 20 van de coalitie waren. Kennelijk moet de meerderheid van de gemeenteraad het wegerachtige college dwingen te doen door het aannemen van moties en amendementen en kan de coalitie dat kennelijk niet zonder dit machtsmiddel van het eigen college regelen. Een aantal van de moties waren ook zo voor de hand liggend dat ze unaniem door de raad werden aangenomen en dat geeft echt wel te denken over onwil van het college.

Het is de tweede keer in korte tijd dat de coalitie een soort van motie van wantrouwen afgeeft aan het college. Maar kennelijk zijn ze te bang voor elkaar om het echt te laten klappen. Ellende is ook dat het CDA zo groot is dat je een soort regenboogcoalitie van PvdA, ChristenUnie, VVD, Leefbaar Dronten en SP nodig hebt voor een meerderheid zonder het CDA. Da’s niet werkzaam en maakt het CDA ook behoorlijk dominant en arrogant. Dus in het belang van Dronten zou een kleiner CDA bij de volgende verkiezingen een zegen zijn. Want dit gemodder van een coalitie dat het vertrouwen in de eigen college mist is een bijna beschamende vertoning.
 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.