Kabinet verder met Windpark Noordoostpolder

donderdag 6 januari 20112 reacties

Windmolens bij Urk (klik voor vergroting)

De ministers Verhagen en Schulz-Van Haegen hebben het inpassingsplan vastgesteld dat het mogelijk maakt om voor de kust van Urk het grootste windmolenpark van Nederland te realiseren. Ik denk dat het een goede zaak is dat dit park er nu zal gaan komen. Hoewel er natuurlijk nog ruimte is om bezwaar te maken bij de Raad van State.

Eerlijk is eerlijk, ik heb een tijdje geworsteld met de locatie, want de Flevolandse ‘grote wateren’ zoals het IJssel- en Markermeer zijn natura 2000 gebieden en dus moet je vanuit de belangen van de natuur ook goed naar deze locaties kijken.

Maar als je dan een afweging moet maken van de belangen denk ik dat het goed is dat we kiezen voor nieuwe schone energieopwekking dicht bij de kust zoals deze windmolens in het IJsselmeer bij Urk. Daarbij moet Urk waar mogelijk worden gespaard, maar moet er wel eens naar de Noordoostpolder worden gekeken. Binnen de dijken van de NOP zijn nauwelijks windmolens te vinden en een paar hele grote lijnopstellingen daar zouden verdere windmolens in de ‘grote wateren’ kunnen voorkomen en dat lijkt me een prima ontwikkeling!

2 Reacties

 1. Henk Daalder

  Beste Paul,
  Als Flevolandse volksvertegenwoordiger had je eigenlijk moeten weten dat dat NOP windpark juist helemaal niet “bij Urk” komt
  Het komt bij de dijk van de NOP
  Op een afstand van Urk tussen de 3 en 20 km.

  De NOP’ers hebben al ca 10 jaar geleden besloten dat ze liever geen windmolens meer in de polder wilden, maar wel langs de dijk.

  En de Urkers zijn van alle Flevolanders diegenen die het minst zien van dat windpark

 2. Paul Vermast

  Beste Henk,

  Vanzelfsprekend weet ik dat het Windpark Noordoostpolder (het heet ook geen windpark Urk) langs de dijk van de NOP komt te liggen.

  Dat er in de NOP is bedacht dat men windmolens liever niet in de polder wil hebben kan best zo zijn, ik ben van mening dat de NOP er bij uitstek zeer geschikt voor is zoals dat voor Dronten ook geldt.

  Als ik dan moet kiezen tussen molens in de NOP of molens in de ‘grote wateren’ heb ik ze veel liever in de Noordoostpolder staan.

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.

Share This