Journalist van de raad

woensdag 24 augustus 20162 reacties

Ophef in de media over de media, doorgaans is dat saai. Maar nu heeft de gemeente Noordoostpolder de woede van de media gewekt en dat is best grappig. Want de gemeente wil een eigen tekstschrijver inhuren om verslag te doen van raadsvergaderingen. Ons lokale huis-aan-huis-suffertje in Flevoland, de FlevoPost, roept meteen dat het een grote schande is: want de journalistieke onafhankelijkheid! Om de raad te controleren heb je journalisten nodig zo argumenteert de hoofdredacteur Hans van Velzen.

Maar ik snap de gedachte van de Noordoostpolder wel. De verslagjes van de FlevoPost in Dronten zijn regelmatig ook niet van het niveau dat inwoners echt iets weten over de politieke opvattingen in de raad. Het zal in de Noordoostpolder niet anders zijn vrees ik, afgaande op het initiatief van de gemeente.

Verslaggevers

De FlevoPost heeft, overigens net als Omroep Flevoland of De Drontenaar, vooral verslaggevers. Die doen verslag. Van journalisten verwacht ik echter een wat onderzoekende houding. Die doen eens onderzoek maar een kwestie (niet naar een mogelijk relletje) en komen dan met een goed doortimmerd verhaal dat ‘de politiek’ (die overigens ook niet bestaat) in verlegenheid weet te brengen.

Onze dorpsverslaggever schrijft keurig op wat hij ziet in de debatten. Maar als daarin al te stevig een minderheidsstandpunt wordt betrokken is het toch al wel erg lastig. Hij ziet liever dat iedereen zich maar schikt naar de meerderheid. Afgelopen weken nog werd ikzelf in de hoek gezet als ‘drammer’ omdat wij helder blijven uitdragen geen voorstander te zijn van permanente bewoning van Zuiderzee op Zuid. Hij gaf zelfs toe onze argumenten niet goed te begrijpen. Maar even bellen heeft hij niet (volgens mij überhaupt nog nooit) gedaan.

En dan gaat zo’n hoofdredacteur vertellen dat zij ons controleren als onderdeel van de democratie? Het spijt me zeer dan ik het niet kan onder drukken daar erg om te moeten grinniken.

Dat de Noordoostpolder dus bedacht heeft om wat meer neutraal en vooral inhoudelijk verslag te laten doen door iemand die ze daarvoor aanstellen, vind ik niet zo’n gek idee. Zo schokkend is dat trouwens ook niet, want ook de Tweede Kamer schrijft zelf verslagen van debatten om deze te delen via sociale media. Niets nieuws onder de zon.

Punt is alleen dat de journalist van de raad wel in staat moet zijn een goed verslag te maken. Nu kan en wil ik niet over de Noordoostpolder een mening geven. Maar laat ik het voor Dronten maar zo formuleren dat ik daar op voorhand niet meteen vertrouwen in heb, op basis van hetgeen ik de laatste 13 jaar van de afdeling voorlichting heb zien langs komen.

Onderzoeksjournalistiek

Hans van Velzen zou een punt hebben als de FlevoPost eens wat verder zou kijken dan het oppervlakkige verslagje en ook onderzoek zou doen. Ervoor zou zorgen dat raadsleden en wethouders met ‘klamme handen’ de krant zouden opslaan om te zien wat er nu weer voor nieuws wordt gebracht. Maar er zijn soms weken dat ik de krant omgezien in het oud papier gooi.

Natuurlijk kost dat geld en staan de budgetten van kranten onder druk. Dat is deels ook een kip-ei verhaal. Als de krant regelmatig groot nieuws zou brengen en deze daardoor goed gelezen zou worden, dan zijn adverteerders graag bereid ruimte te kopen. Maar als het bloedeloze stukjes zijn over een grappige verspreking van de burgemeester, dan lijkt het me goed dat de FlevoPost eerst de balk uit het eigen oog haalt voordat op de splinter wordt gewezen in het oog van de Noordoostpolder.

Ps. Voor de FlevoPost: mijn telefoonnummer is hier te vinden. Of daar en daar. Mailen mag ook. Of misschien twitter? Zelfs via Facebook ben ik bereikbaar. Zal ’t lukken? 😉
 

Item bij EenVandaag:

2 Reacties

  1. Kees Bakker

    Dag Paul,

    Ik ben het harte eens met je eerste opmerking dat ophef in de media over de media doorgaans saai is. Uitzonderingen bevestigen de regel, maar ik laat het graag aan ieders eigen inschatting over of we hier met een uitzondering te maken hebben of niet.
    Ik vind het wel jammer dat je in je kritiek vaak zo op de man speelt. Dat je de FlevoPost wegzet als ‘Lokaal sufferdje’ is niet erg. Ik beschouw dat als een geuzennaam. Tegelijkertijd verwacht je van dat lokale sufferdje dingen die in de lokale journalistiek al lang niet meer gewoon zijn.
    Het is eerder uitzondering dan regel aan het worden dat lokale media aanwezig zijn bij raadsvergaderingen. Veel kranten menen dat lezers niet op dat nieuws zitten te wachten. Die besteden hun aandacht liever aan wat meer sensationele onderwerpen; lokale relletjes worden actief opgezocht en gevoed. Huis-aan-huisbladen (de sufferdjes) die aan lokale politieke journalistiek doen zijn al helemaal op de vingers van één hand te tellen.
    Je zou de FlevoPost daarom ook kunnen roemen, dat zij in deze tijden nog wel geld en aandacht besteed aan de lokale politiek. Dat er dan af en toe een meer onderzoekende houding gewenst is, daar heb je een punt. Maar het is ook roeien met de riemen die je hebt, want voor de lokale politieke verslaggeving is in de loop der jaren wel steeds minder tijd beschikbaar.
    Als je dan zegt dat de FlevoPost alleen maar braaf verslagjes schrijft die niet van het niveau zijn dat de inwoners echt iets te weten komen over de politieke verhoudingen, daarmee doe je ons en mij te kort, Paul. In mijn verslagen probeer ik wel degelijk aandacht te besteden aan wat er in de raad gezegd wordt, aan de tegenstellingen, aan de verschillende opvattingen. Dat blijkt ook, want je reageert op een column over het standpunt van jouw partij over Zuiderzee op Zuid. Dat standpunt, een minderheidsstandpunt inderdaad, is uitgebreid aan de orde geweest in verschillende artikelen, verslagen en columns.
    Dat ik je vervolgens niet heb gebeld toen ik je standpunten ‘niet begreep’ (lees: het er niet mee eens was), heeft een principiële reden. Ik vind dat het politieke debat in de raadszaal moet worden gevoerd. Wat daar wordt gezegd, telt. Niet wat politici achteraf in blogs of ingezonden brieven beweren. Ik ben in het begin van mijn carrière als lokaal verslaggever in Lelystad regelmatig na raadsvergaderingen aangesproken door raadsleden die zeiden ‘Ik zei dat en dat, maar ik bedoelde iets anders. Je zet dat toch niet in de krant, hè? Ik bedoelde het echt anders’. Ik ben daarom het gesprek na raadsvergaderingen maar een beetje uit de weg gegaan, behalve als iets me echt niet duidelijk was. Want ja, zo kun je achteraf alles recht praten wat krom is, terwijl de notulen van de raadsvergadering (en tegenwoordig de videoverslagen) echt iets anders laten zien.
    Overigens heeft dit niets met jou te maken, want zulk gedrag is jou gelukkig vreemd. Net zoals ik jou niet in de hoek heb gezet als ‘drammer’. Integendeel, Paul: in mijn columns geef ik vaak mijn eigen mening, dat kan, mag en moet soms in een column, maar laat ik het oordeel ook vaak over aan de lezer. Dat was hier ook het geval. ‘Aan de ene kant kun je respect hebben voor de standvastigheid in een principiële kwestie. GroenLinks heeft een standpunt en wijkt daar niet vanaf. En men grijpt elke gelegenheid aan om haar principe te verkondigen, met de oproep aan anderen ‘Volg ons daarin’. Aan de andere kant kun je het ook zien als drammen. De gemeenteraad heeft er voor de zomer in diverse sessies uitgebreid over gepraat. Er is een besluit genomen in de wetenschap dat de provincie het daar waarschijnlijk niet mee eens zou zijn en een gang naar de rechter zou volgen. Dat is een democratisch besluit. Daar kun je je ook bij neerleggen.’
    Ik vind je af en toe wel een drammer, Paul. ? Maar beschouw dat ook maar als een geuzennaam. We hoeven het niet altijd met elkaar eens te zijn, maar dat betekent niet dat we elkaar tot de grond toe moeten afbranden als we het niet met elkaar eens zijn. Dus ik neem je uitnodiging, zo heb ik het althans maar opgevat, graag aan en zal je binnenkort bellen. Misschien kunnen we samen eens een kop koffie drinken, om de lucht een beetje te klaren.

    Met vriendelijke groet,

    Kees Bakker
    Freelance verslaggever voor onder andere de FlevoPost

  2. Paul Vermast

    Beste Kees,

    Dank voor je reactie! Laten we voorop stellen dat mijn blogje zich vooral richt op je hoofdredacteur die zichzelf een rol toedicht in het controleren van de democratie. Het feit dat er verslag wordt gedaan van raadsvergaderingen is heel goed en belangrijk. Daarbij speel ik ook niet op de man, maar toch vooral op de columnist. Het is met columnisten zoals met politici: wie de bal kaatst kan hem terug verwachten.

    Maar in plaats van te communiceren via blogs lijkt me en kop koffie na het reces me een prima idee!

    Hartelijke groet,
    Paul

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.