Ophef in de media over de media, doorgaans is dat saai. Maar nu heeft de gemeente Noordoostpolder de woede van de media gewekt en dat is best grappig. Want de gemeente wil een eigen tekstschrijver inhuren om verslag te doen van raadsvergaderingen. Ons lokale huis-aan-huis-suffertje in Flevoland, de FlevoPost, roept meteen dat het een grote schande is: want de journalistieke onafhankelijkheid! Om de raad te controleren heb je journalisten nodig zo argumenteert de hoofdredacteur Hans van Velzen.

Maar ik snap de gedachte van de Noordoostpolder wel. De verslagjes van de FlevoPost in Dronten zijn regelmatig ook niet van het niveau dat inwoners echt iets weten over de politieke opvattingen in de raad. Het zal in de Noordoostpolder niet anders zijn vrees ik, afgaande op het initiatief van de gemeente.

Verslaggevers

De FlevoPost heeft, overigens net als Omroep Flevoland of De Drontenaar, vooral verslaggevers. Die doen verslag. Van journalisten verwacht ik echter een wat onderzoekende houding. Die doen eens onderzoek maar een kwestie (niet naar een mogelijk relletje) en komen dan met een goed doortimmerd verhaal dat ‘de politiek’ (die overigens ook niet bestaat) in verlegenheid weet te brengen.

Onze dorpsverslaggever schrijft keurig op wat hij ziet in de debatten. Maar als daarin al te stevig een minderheidsstandpunt wordt betrokken is het toch al wel erg lastig. Hij ziet liever dat iedereen zich maar schikt naar de meerderheid. Afgelopen weken nog werd ikzelf in de hoek gezet als ‘drammer’ omdat wij helder blijven uitdragen geen voorstander te zijn van permanente bewoning van Zuiderzee op Zuid. Hij gaf zelfs toe onze argumenten niet goed te begrijpen. Maar even bellen heeft hij niet (volgens mij überhaupt nog nooit) gedaan.

En dan gaat zo’n hoofdredacteur vertellen dat zij ons controleren als onderdeel van de democratie? Het spijt me zeer dan ik het niet kan onder drukken daar erg om te moeten grinniken.

Dat de Noordoostpolder dus bedacht heeft om wat meer neutraal en vooral inhoudelijk verslag te laten doen door iemand die ze daarvoor aanstellen, vind ik niet zo’n gek idee. Zo schokkend is dat trouwens ook niet, want ook de Tweede Kamer schrijft zelf verslagen van debatten om deze te delen via sociale media. Niets nieuws onder de zon.

Punt is alleen dat de journalist van de raad wel in staat moet zijn een goed verslag te maken. Nu kan en wil ik niet over de Noordoostpolder een mening geven. Maar laat ik het voor Dronten maar zo formuleren dat ik daar op voorhand niet meteen vertrouwen in heb, op basis van hetgeen ik de laatste 13 jaar van de afdeling voorlichting heb zien langs komen.

Onderzoeksjournalistiek

Hans van Velzen zou een punt hebben als de FlevoPost eens wat verder zou kijken dan het oppervlakkige verslagje en ook onderzoek zou doen. Ervoor zou zorgen dat raadsleden en wethouders met ‘klamme handen’ de krant zouden opslaan om te zien wat er nu weer voor nieuws wordt gebracht. Maar er zijn soms weken dat ik de krant omgezien in het oud papier gooi.

Natuurlijk kost dat geld en staan de budgetten van kranten onder druk. Dat is deels ook een kip-ei verhaal. Als de krant regelmatig groot nieuws zou brengen en deze daardoor goed gelezen zou worden, dan zijn adverteerders graag bereid ruimte te kopen. Maar als het bloedeloze stukjes zijn over een grappige verspreking van de burgemeester, dan lijkt het me goed dat de FlevoPost eerst de balk uit het eigen oog haalt voordat op de splinter wordt gewezen in het oog van de Noordoostpolder.

Ps. Voor de FlevoPost: mijn telefoonnummer is hier te vinden. Of daar en daar. Mailen mag ook. Of misschien twitter? Zelfs via Facebook ben ik bereikbaar. Zal ‘t lukken? 😉
 

Item bij EenVandaag: