Israël moet aan UN resoluties worden gehouden

zondag 2 maart 20086 reacties

UN logoDe laatste dagen wordt het nieuws behalve door een film die er nog niet is en een stom ook beheerst door het aanhoudende geweld tussen Israël en de Palestijnen.

Ik krijg er meer en meer moeite mee hoe gemakkelijk Israël een veroordeling van de Verenigde Naties (UN) naast zich neerlegt zonder dat hiertegen protest opklinkt. Er zijn al hele oude UN resoluties zoals resolutie 242 van 22 november 1967 waarin Israël wordt opgedragen zich terug te trekken en de staat van oorlog te beëindigen. Dat is tot op heden nog steeds niet gebeurd.

Als je kijkt met welk ‘gemak’ er in aanloop naar de oorlog in Irak werd verwezen naar resoluties van de UN om de oorlog goed te praten en te legitimeren, is het beschamend dat Israël nogsteeds niet aan deze oude resolutie gehouden is!

6 Reacties

 1. OPA

  Tja, het is uberhaupt een bizarre historie die ervoor gezorgd heeft dat Israel is waar het is.

  Een provocerend stuk westen in het oosten. Moeten we niet willen. Laat het oosten het oosten zijn, daar lossen die hun eigen problemen prima op hun eigen manier wel op.

  Routeplan van OPA

  Ik stel voor: gezien de relatie tussen Israel en Amerika een stuk Noord-Amerika te pakken (daar is nog wel een lege ruimte te vinden (anders verjagen ze gewoon de eigenlijke inwoners, daar hebben ze nog wel een script voor) en herbouw de staat Israel daar.

  Die Israeliers verhuizen geregeld naar nieuw verworven gebieden dus dat hoeven ze dan nog maar 1 keer te doen.

  Ah de heilige grond die daar is… hoe diep gaat dat door? Vast niet tot China. Graven we 10 meter diep af en dan leggen we dat in de betreffende staat in Noord-Amerika.

  Iedereen blij!

 2. Marel

  Ken uw klassieken, meneer OPA, ken uw klassieken. Inderdaad verhuizen “die Israeliers” geregeld naar andere gebieden. Daarin heeft u wel heel kernachtig de historie van het Joodse volk getekend. Met enige regelmaat zijn zij uit hun land (ook het huidige Palestina omvattende) verdreven en in exile gegaan. Diaspora. By the rivers of Babylon, als u dit alles wat zegt. Ook door christenen zijn zij regelmatig uit Jeruzalem verdreven. Dus ze zijn wel wat gewend, die Joden, en kunnen derhalve gerust gehuisvest worden in Noord Amerika.

  Is dit, kort samengevat, wat u ongeveer bedoeld, meneer OPA?

  met goede groet,

  Marel Felfe

 3. OPA

  Tja, je kunt het inderdaad wel een anti-klassiek idee vinden als een volk nu weer moet gaan verhuizen, maar zelfs God had dat idee al opgevat en had het volk al richting Amerika laten vertrekken naar het land van melk en honing. Amerika is met de huidige vervoerstechniek zeker niet verder dan kanaän. Een Bush die zichzelf toch soms als een verlengstuk ziet van God zou dat toch kunnen voorstellen?

  En laten we nou wel wezen, Israel en de omliggende landen zullen niet gauw goeie vrienden worden – dus bloedvergieten blijft het. Is het dan niet mensvriendelijk om een van beiden ergens anders heen te verschepen? Het verschepen van Israel lijkt mij dan het meest realistisch, dat zijn toch mensen die het minst fundamentalistisch zijn, toch?

  Of wil Israel nog steeds z’n kinderen en kindskinderen offeren? Puur omwille van een fundamentalistische vasthoudendheid? Ik zou toch denken dat de cultuur Israel verder ontwikkeld was dan waar zij tegen moeten vechten.

  Wat dunkt u mevrouw Marel?

 4. Marel

  Mij dunken een aantal dingen, meneer OPA. Ten eerste ben ik meneer Felfe, of Marel, maar geen mevrouw.

  Ten tweede kent u nog steeds uw klassieken slecht. Er is al sinds jaar en dag een redelijke tot goede verstandhouding tussen Israel en een aantal omringende landen, met name Jordanie en Egypte. Met Syrie is de verhouding nog steeds slecht, maar ook daar vandaan komen geen raketten meer.

  Ten slotte: ja, meneer OPA, Israel zal naar mijn stellige overtuiging kinderen en kindskinderen blijven offeren voor het behoud van de staat. Het is per slot van rekening hun Heilige Land, of u en ik het daar mee eens zijn of niet.

  met goede groet,

  Marel Felfe

 5. OPA

  Ha, sorry MArel, mijnheer Felfe. Het is niet altijd gemakkelijk om een naam goed te begrijpen.

  Zandkorrels aanbidden…, ik dacht dat ze een God hadden om te aanbidden. Maar misschen heb ik het nooit god begrepen en mogen ze rustig afgoden hebben. Maar goed, dan snap ik nog steeds niet waaarom we dat heilige land dan niet kunnen verschepen. Zoals ik al zei, dat is eerder ook al gebeurd, zeulden ze 40 jaren met een kist in het rond.

  Enige suggesties?

 6. Marel

  De VN hebben ooit serieus Madagascar aan het Joodse volk aangeboden om daar een joodse staat te beginnen. Dat idee is verworpen. En ik heb geen verstand van aanbidden. Maar ik geloof niet dat een land ophoudt op een diepte van, laten we zeggen, 10 meter. Dus van dat verschepen van u zal niet veel terecht komen, naar ik vrees. Noch naar de Verenigde Staten, noch naar Madagascar.

  goede groet,

  Marel

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.