Is Wilders eigenlijk geen terrorist?

maandag 21 januari 20084 reacties

Geert WildersIets met “terroristich oogmerk” doen is “het oogmerk om de bevolking of een deel der bevolking van een land ernstige vrees aan te jagen, dan wel een overheid of internationale organisatie wederrechtelijk te dwingen iets te doen, niet te doen of te dulden, dan wel de fundamentele politieke, constitutionele, economische of sociale structuren van een land of een internationale organisatie ernstig te ontwrichten of te vernietigen” aldus Artikel 83a  van het Wetboek van Strafrecht.

Als de de al maar toenemende opwinding rond de persoon van Wilders, of meer bepaald zijn aangekondigde film ziet kun je welhaast spreken het “aanjagen van grote vrees”. Het kabinet spreekt zelfs bij monde van de premier van een “crisis”. Onze burgemeester mailt de gemeenteraad over de genomen maatregelen en de iman van Dronten heeft opgeroepen tot kalmte.

Maar er is nog geen film. Niemand weet ook of die er komen gaat. Dus waar hebben we het in Godsnaam (of iedere andere God naar keuzes naam) over? Nederland is gek én op spokenjacht. Er zou iets verschrikkelijks gebeuren en daardoor is iedereen in de ban van de film.

Wilders doet dat slim. Iedere paar dagen roept hij er weer iets over en alles en iedereen duikt er weer boven op om er het zijne of hare van te vinden. Maar nog altijd is er geen film te zien.
Wilders ziet dat hij daarmee een deel van de bevolking grote vrees aanjaagd en doet dit dus bewust. Volgens de defenitie is dat dus een terroristisch oogmerk en is Wilders dus een terrorist. Heeft niets meer met de vrijheid van meningsuiting te maken lijkt het wel.

Sla ik nu door? Ja; ik denk niet dat je het tot terrorisme moet bestempelen. Maar het zet wel de zaken in perspectief. Immers het verder en verder opblazen van die film levert een steeds grotere onrust op onder de bevolking en bij bestuurders van dit land. Als Wilders een mening heeft moet hij deze vooral verkondigen. Het is dan van belang dat daar tegenover in alle rust een ander beeld wordt gezet dat een evenwicht kan geven. Daarom kijk ik met grote belangstelling uit naar de activiteiten van GroenLinks Kamerlid Tofik Dibi die inmiddels een eigen film heeft aangekondigd.

4 Reacties

 1. Frank Pels

  Belachelijk inderdaad al die ophef over een film die er nog geeneens is.

  Eerst maar eens die film zien, en dan kan iedereen zijn mening geven. Lange leve het recht op vrije meningsuiting!

 2. OPA

  Je verliest inderdaad “oogmerk” uit het oog. Wilders heeft een ideaal en daar streeft hij naar, daarmee is hij niet anders dan jij en ik. We zijn het alleen niet met zijn ideaal eens, verre van dat zelfs. Ik wil niet verdedigen wat hij zegt en doet, maar ik denk dat hij niet het oogmerk heeft om mensen angst aan te jagen, dát is wat de politiek, pers en bepaalde groeperingen doen als reactie daarop. Opblazen doet hij zelf niet zozeer, dat doen anderen helaas veel sterker.

  Dus laten we niet elkaar een terrorist noemen, ik denk niet dat we daarmee naar het doel bewegen wat we zouden willen bereiken.

  Een geweldige reactie is inderdaad die Dibi doet, hem moeten we sponsoren om zo snel mogelijk die film te laten maken om weer met de voeten op de grond te komen.

  Ook een geweldige actie trouwens van de Turken om de moskeeen open te gooien op de dag dat de film uitkomt. Dat is precies wat er moet gebeuren, met een gebaar van vredelievendheid zal alle aandacht die de film trekt geleid worden naar de vredelievende boodschap die die gemeenschap wil geven. Super. Nu maar hopen dat elke moskee meedoet.

  Straks ga je nog meemaken dat die film eigenlijk meer goed gaat doen dan kwaad, zijn we die Wilders nog eens dankbaar 😉

 3. Paul Vermast

  Ben,

  We zijn het helemaal eens 🙂

 4. Johan

  Schei nou toch uit allemaal. Er is geen film en er komt ook geen film. Die Wilders gaat ons allemaal aan de taas trekken en we trappen er met open ogen in. Hij dreigt met een film en zometeen zegt-ie verongelijkt dat het hem onmogelijk gemaakt is en dat hem het zwijgen is opgelegd en dat zijn recht op meningsuiting op abjecte wijze (“Sjgande!”) om zeep geholpen is en dan leunt hij tevreden achterover en ziet de stemmen binnenstromen.

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.