Illusies

zaterdag 6 oktober 200710 reacties

Het is wel weer raak in de FlevoPost van afgelopen week in de column “Polder preat”. Opnieuw wordt er ten strijde getrokken tegen Biddinghuizen en de wens daar een Multifunctioneel Centrum (MFC) te realiseren.

Dorpsbelangen lijkt een beetje op een verwend kind dat zijn zin niet krijgt van zijn moeder en midden in de supermarkt op de grond gaat liggen schoppen en schreeuwen” aldus de FlevoPost.

Biddinghuizen moet een beetje realistisch worden, zo staat er te lezen, omdat niet alleen Biddinghuizen; maar ook Swifterbant aandacht en geld van de gemeente nodig heeft. De gemeenteraad is er voor het algemeen belang. Nu ben ik het met dat laatste sterk eens! De gemeenteraad is er voor het algemeen belang!

Maar wat ik de afgelopen week in de gemeenteraad heb gezien was geen algemeen belang! Dat was hijgerig eigenbelang van partijen om te laten zien hoe goed men het voor heeft met Biddinghuizen en/of Switerbant. Belangen van schoolbesturen die bevriende partijen in de nek hijgen en profileringsdrang!

Ook was er weer die (en ik druk me niet parlementair uit; dat weet ik) stompzinnige discussie dat er wel net zo veel naar Swifterbant moet als dat er naar Biddinghuizen gaat. Wat een onzin! Laten we kijken naar de noden die er zijn; laten we dan constateren dat er in Biddinghuizen een probleem is wat niet of toch veel minder speelt in Swifterbant.
Als je dan naar het algemeen belang kijkt zou dat best wel eens in kunnen houden dat Biddinghuizen nu een mooi MFC krijgt en Swifterbant niet! De grote vraag is of dit nu zo erg is? Ik denk van niet.

Maar wat mij misschien nog wel het meest stoorde afgelopen week in het gemeentehuis was de blijheid, de voldaanheid en de zelf ingenomenheid waarmee er door “de politiek” op de FlevoPost werd gereageerd. “Biddinghuizen is weer even mooi terug het hok in gestuurd” in dat stuk. Dáár wordt ik echt naar van!

Wij, de politiek, beleiden met de mond altijd dat we graag willen dat burgers initiatief tonen en betrokkenheid laten zien. Nu gebeurd dit in Biddinghuizen waar een projectgroep MFC een plan uitwerkt, partnes zoekt en vervolgens bij de gemeente aanklopt om mee te helpen met het rondzetten van de financiering van de exploitatie (dus niet het bouwen!).
Dan geeft de gemeente plots niet thuis, wordt er getreineerd, voert een wethouder al een jaar geen zier uit en komt het CDA met de eis eerst een quick scan van Swifterbant te laten maken. Daarin ook nog eens gesteund door coalitiepartners ChristenUnie en PvdA, een meerderheid van de gemeenteraad dus! Vertragen en frustreren lijkt de tacktiek.

Op één punt ben ik het met de kritiek van de FlevoPost eens: dat er niet valt samen te werken met de gemeentelijke politiek is feitelijk onjuist! Want Leefbaar Dronten, SP, VVD en wij als GroenLinks wilden zo snel mogelijk beginnen met een MFC! De projectgroep in Biddinghuizen heeft prachtig werk verzet en er mooie partners bij gezocht. Je zou wel oer-stom zijn als je zo’n kans laat lopen!

10 Reacties

 1. Frank Pels

  Volgens mij is het heel eenvoudig: Dronten heeft een nieuwe Meerpaal en een nieuw centrum gekregen. Dat heeft heel veel geld gekost.

  Voor een MFC is dus eigenlijk geen geld. En hoe handelt de politiek in zo’n geval? Zeggen dat het geld op is?

  Nee, natuurlijk niet. Er wordt een mooi vertragings spel opgevoerd. Extra onderzoekje, nog even uitzoeken hoe in Swifterbant zit, alles wordt er (opnieuw) bijgehaald.

  Inderdaad erg jammer. Er is een enthousiaste groep mensen mee bezig en er zijn mooie partners. Als je nu niets doet, dan loop je het risico dat het ‘momentum’ voorbij is en dat er mensen of partners gaan afhaken. En dat is eeuwig zonde.

 2. Paul Vermast

  Ik verzet met tegen het beeld dat het MFC nu wordt afgehouden omdat er in Dronten een nieuw centrum en de Meerpaal zijn gebouwd. Da’s domweg niet waar!

  Zowel Swifterbant als Biddinghuizen hebben net als Dronten een nieuw winkelcentrum gekregen. De Meerpaal heeft (in de bouw) nauwelijks meer gekost dan gepland. Daarvan profiteren Biddinghuizen en Swifterbant van mee!

  Het probleem van het MFC is dat er nu alleen onderhandeld moet worden over de exploitatie! Het gebouw komt er wel. Want de OFW en Coloriet willen wel bouwen. Dus de gemeente moet politieke moed laten zien en tot een oplossing komen. Maar niet afschuiven op de Meerpaal of Dronten.

 3. Frank

  Ik denk dat de Meerpaal een voorbeeld is van een te grote broek die de gemeente aan heeft getrokken. De bouw was duurder, de exploitatie nu ook. Er is geen gemeente van vergelijkbare omvang te vinden in Nederland die een dergelijk gebouw heeft.

  De gemeente Dronten zat (zit?) in financieel zwaar weer, mede veroorzaakt door de Meerpaal.

  Tegelijkertijd zie ik gedoe over het MFC. Natuurlijk is dat niet rechtstreeks te koppelen aan bijvoorbeeld de Meerpaal. Wel blijft natuurlijk het principe gelden dat je geld maar 1 keer kunt uitgeven.

  Dit bericht moet overigs niet gezien worden als kritiek op GroenLinks. GroenLinks heeft – voor zover ik dat kan beoordelen – altijd een heldere MFC-koers gevaren.

 4. Paul Vermast

  Ik ervaar het ook niet als kritiek op GroenLinks 😉 Zowel bij het MFC als bij de Meerpaal hebben we volgens mij een eenduidige koers gevaren. We waren vóór de herbouw van de Meerpaal toen dit besluit viel rond 2000. We waren tegen de exploitatie zoals deze vorm is gegeven met alle ellende die er op volgde. We zijm voor een MFC.

  Maar het beeld wat ik écht bestrijden wil is dat we in Dronten financieel moeilijk zitten omdat er een Meerpaal is gebouwd. Dat er jaarlijks € 5 miljoen heen gaat is niet schokkend. Vroeger noemden we dat CKV, bieb, theater, ouderen en jongerenwerk en konderopvang. Nu heeft het allemaal Meerpaal, maar de kosten ontlopen elkaar niet veel.

  Dronten heeft de afgelopen jaren fors bezuinigd en werd daarbij niet bepaald geholpen door het Rijk. Er zijn steeds taken naar de gemeenten afgestoten waarbij we onvoldoende geld kregen en dat is voor Dronten ook vrij fnuikend geweest.

  Heb ik dan helemaal geen kritiek? Jawel; bakken! Maar de koppeling tussen het grote Dronten met zijn luxe winkelcentrum en Meerpaal en het zielige Biddinghuizen dat geen MFC kan krijgen wil ik wel bestrijden!

  Daarbij, als het aan mij/GroenLinks ligt komt dat MFC er gewoon!

 5. Frank

  En met die laatste zin kan ik het natuurlijk helemaal eens zijn!

 6. Wim Esselink

  Ik begrijp de verontwaardiging over de quick scan van Swiftebant niet zo goed. Deze roept in de huidige fase geen vertraging op. Het door de CDA fractie gewenste inzicht in Swiferbant is gelukkig nu aan het licht gekomen en is aan een tijdspad gebonden. Het was pas echt vertraging geworden als die wens in maart 2008 opgevoerd was.
  Dat is tijdwinst in plaats van tijdverlies. Overigens moet de behoefte aan inzet van middelne de keuze bepalen en niet een dogma dat elke Euro die in Biddinhuizen wordt ingezet ook in Swifterbant moet worden ingezet.

 7. Paul Vermast

  Dag Wim,

  Mijn verzet tegen de quicks scan in Swifterbant is dat er nu ietsb wordt bijgehaald Waar het niet over gaat.
  Er moet nu een besluit worden genomen over een MFC in Swifterbant. Daar heeft dorpsbelangen een groep mensen bijeen weten te halen die voor een MFC willen gaan waar de gemeente nog iets van leren kan. Het gebouw/de gebouwen zijn het probleem niet, OFW wil deze neer zetten. Dus er moet nu politieke moed getoond worden een goede exploitatie met elkaar neer te zetten. Als daarop nu alle energie wordt gezet kunnen we rap tot de realisatie van het MFC over gaan.

  Naar mijn mening is daarvoor geen quick scan van Swifterbant of een alternatief van een scholeneiland in Zuid-Oost.

 8. Frank

  ‘Er moet nu een besluit worden genomen over een MFC in Swifterbant.’

  Ik neem aan dat je bedoeld Biddinghuizen?

 9. Paul Vermast

  eh… heu.. tsja…
  Uit de categorie blumders… 1 op 1 voor mij.

  Natuurlijk gaat het om het MFC Biddinghuizen

 10. Frank

  Ik dacht al: de resultaten van die quick-scan in Swifterbant zijn wel heel erg snel binnen.

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.