Illusiepolitiek

zondag 24 juni 20120 Reacties

Dat verweet de VVD mij afgelopen donderdag tijdens de algemene beschouwingen omdat wij als GroenLinks samen met de ChristenUnie bepleitte dat het busvervoer na de opening van de Hanzelijn op het zelfde niveau moet blijven gehandhaafd. Want, er waren al twee aanbestedingen van het openbaar vervoer mislukt, dus het kon echt alleen maar minder worden. Dat we dit niet wilden inzien was, aldus de geliberaliseerde Liberalen, ‘illusiepolitiek’.

Sja, wat moet je nou met zo’n verwijt? Terug ‘slaan’ met een opmerking dat ik liever vast houdt aan illusies die hoopvol en positief zijn van vervallen in de kortzichtigheid van het markt, munt en repressie van de VVD? Ach, ik denk niet dat ik ze daarmee raken kan. Het vraagt ook verder te kijken dan je neus lang is en dat is (ik verweet ze net al kortzichtigheid) geen buitengewone kwaliteit van VVD-ers.

Maar het raakt wel een wezenlijk punt wat mij maakt dat ik geen VVD-er ben. Amsterdams collega-gemeenteraadslid Jan Hoek beschreef eerder deze week in een ander verband treffend wat mij tot een GroenLinkser maakt op zijn blog: “Voor mij is de essentie van GroenLinkse politiek: streef onbekommerd naar het onhaalbare en realiseer onderweg wat al wel haalbaar is.”

Dat was nou precies de strekking van de motie die ik samen met de ChristenUnie indiende (en die ruime steun kreeg). Onbekommerd streven naar het hoogst haalbare! Daarom dienen wij moties in om zonnepanelen op alle daken van gemeentelijke gebouwen te leggen, of (samen met de PvdA) een duurzaamheidsfonds op te richten. We gaan voor het hoogt haalbare en alles wat we onderweg weten te regelen is winst!

Onbekommerd, dat is wat anders dan ‘naïef’ zoals de VVD me ook verweet te zijn. Onbekommerd en met een open blik op de wereld, dat maakt mij een GroenLinkser en geen bange VVD-er met oogkleppen voor de omgeving en enkel het meetbare resultaat van markt, munt en eigenbelang.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.

Share This