Ik heb het CBP een oordeel gevraagd over privacyschending door acties OV-chipkaart

vrijdag 29 oktober 20103 reacties

In de provincies Flevoland, Overijssel en Gelderland geldt een aanbiedingsactie in het openbaar vervoer waarbij kopers van een gepersonaliseerde chipkaart wel, maar van een anonieme chipkaart niet, kunnen profiteren van een gratis dalurenkorting. Daarom heb ik in samenwerking met de GroenLinks Tweede Kamerfractie het College Bescherming Persoonsgegevens gevraagd een oordeel uit te spreken over deze aanbiedingsactie omdat deze actie deelnemers dwingt een gepesonaliseerde OV-chipkaart aan te schaffen.

GroenLinks meent dat de aanbiedingsacties een vorm van prijsdwang zijn en daarmee in strijd met de geest van een advies van het CBP. Het college stelde in 2005 dat: “De niet op naam gestelde kaarten die vervoerders gaan introduceren moeten gebruikt kunnen worden onder faire voorwaarden: er mag geen situatie ontstaan waarin reizigers zich, bijvoorbeeld door prijsdruk, gedwongen zien om met gepersonaliseerde kaarten te reizen, waar zij dit niet willen”.

Ik ben van mening dat de aanbiedingactie van de provincie Flevoland, een schoolvoorbeeld is van prijsdwang: ik kan alleen profiteren als ik mijn anonimiteit wens op te geven. Ik kan ook geen enkele reden bedenken waarom mijn persoonsgegevens relevant zouden zijn bij deze kortingsactie. Iedereen komt immers in aanmerking.

Tweede Kamerlid Ineke van Gent vindt dat ik groot gelijk heb met mijn actie: “GroenLinks wil dat dergelijke kortingsacties ook voor anonieme chipkaarthouders opengesteld worden. Maar de minister blijft de boot afhouden.”

Omdat het CBP enkel klachten van belanghebbenden in behandeling neemt, stap ik nu als burger naar het College.

Download hier mijn brief aan het CBP.

3 Reacties

 1. Erwin

  Tariefdifferentiatie, Chipkaarten, elektronische toegangspoortjes…
  Het gaat allemaal voorbij aan de echte problemen, het openbaar vervoer verschraalt en versobert steeds verder. Je kan in de polder gewoon niet meer zonder auto.
  Al die politici die blijven praten over duurzaamheid gaan voorbij aan het feit dat OV een onmisbare voorziening is. Het is een vlucht naar voren want de politiek heeft sinds het uitbesteden er steeds minder over te vertellen. Ga eens met de mensen en buschauffeurs praten en pak de problemen aan. En geen flauwe smoezen zoals “daar gaan we als gemeente niet over”.

  @ Paul: Had Gerrit Wijnne het over jou in zijn column in de Flevopost?

 2. Erwin

  ….. met “mensen en buschauffeurs” bedoel ik: de gebruikers van het OV en de mensen die er werken. Ik wil natuurlijk niet suggereren dat buschauffeurs geen mensen zijn.

 3. Paul Vermast

  @Erwin, Geen idee. Voel me niet aangesproken.

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.

Share This