Ik ben vóór de grondwet

donderdag 21 juni 20073 reacties

Verbeter Europa, begin met een JAOp dit moment wordt er in Brussel door de regeringsleiders ruzie gemaakt over het verdrag dat niet langer de Grondwet mag heten.

Maar ik ben vóór de grondwet. Ik heb bij het referendum dan ook “JA” gestemd. Het is natuurlijk belachelijk dat Nederland nu voor de vorm de vlag en het volkslied er uit wil hebben. Daarover ging het natuurlijk nooit.. Het gaat er om dat Europa beter bestuurbaar wordt, dat de verdagen van de unie van 12 worden aangepast aan de unie van 28 vandaag de dag. Ook wil Nederland (nou ja, onze regering dan) het grondrechten handvest uit het verdrag schappen. GroenLinks voert daartegen campgane:

“Grondrechten bieden bescherming tegen een opdringerige, onzorgvuldige of nalatige Europese overheid. Weinig mensen stemden tegen de Grondwet omdat deze een grondrechtencatalogus bevatte. Veel nee-stemmers zullen zich bekocht voelen als er straks een verdrag ligt dat hun niet meer maar minder rechtsbescherming biedt.

Een nieuw EU-verdrag moet tegemoet komen aan de bezwaren van de Franse en Nederlandse kiezers die in 2005 de Europese Grondwet verwierpen. Het volstaat niet om de oude Grondwet van een nieuwe strik te voorzien. Een verdergaande democratisering van de Unie en een striktere afbakening van nationale en Europese bevoegdheden kunnen bijdragen aan een beter verdrag.”

Dus teken ook voor het grondrechtenhandvest in het verdrag op de website van GroenLinks.

3 Reacties

 1. Michel Klijmij

  Ik heb “nee” gestemd, maar wilde nou net allemaal andere dingen eruit dan wat dit kabinet aan het doen is…

 2. JorisH

  Ik heb destijds ook “Ja” gestemd, maar begin nu een beetje te twijfelen of ik dit in een nieuw referendum ook zou moeten doen. Uiteraard ligt het eraan wat er op tafel komt te liggen, en ook vind ik het erg belangrijk DAT er een grondwet / wijzigingsverdrag komt.

  De dingen die mij niet zinnen zijn:
  – Het ontbreken van het grondrechtenhandvest
  – Het ontbreken van een coordinator voor “buiteneuropese politiek”, bijv. minister voor buitenlandse zaken, en wellicht zelfs een europees leger.
  -Groot Britannie wil graag voor spek en bonen mee doen, dat lijkt me onwenselijk voor de gehele EU.

  Vlag en volkslied kunnen mij gestolen worden, ik ben niet zo gevoelig voor sentimentele symbolen. Of die nu wel of niet genoemd worden in een toekomstig verdrag zal me werkelijk een worst zijn.

 3. Richard Wouters

  @ Michel:
  Dat het kabinet andere dingen zou gaan wijzigen dan jij wilde had je in 2005 al kunnen weten, omdat het nee-kamp nu eenmaal aangevoerd werd door de nationalisten van links en rechts.

  @ Joris H:
  Je pessimistische verwachting is gelukkig niet uitgekomen. Het grondrechtenhandvest wordt bindend (helaas kunnen de Britse burgers zich er niet op beroepen), er komt een ‘Hoge Vertegenwoordiger’ voor het buitenlands beleid. Er komt inderdaad geen Europees leger, daar is het te vroeg voor, maar de nationale legers worden wel geacht beter te gaan samenwerken.

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.