Iedere Nederlander zijn vingerafdruk voor de politie

vrijdag 15 februari 20083 reacties

VingerafdrukHet kabinet heeft een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd waarin wordt voorgested dat alle Nederlanders vier vingerafdrukken moeten afstaan als je een nieuw ID bewijs wilt hebben. Dat gigantische bestand komt ook voor justitie beschikbaar meldt RTL Nieuws.

Ik vind het een absurd voorstel. Natuurlijk iemand die ‘niets te verbergen heeft hoeft zich nergens zorgen om te maken’. Maar dat vind ik toch een te gemakkelijke redenering. Wij zouden het eerste land in Europa zijn dat dit op deze schaal zou doen en er zijn zelfs nog twijfels of het wel door de beugel kan bij het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens.

Tot nu toe heb ik er nog niets over gehoord, maar ik neem voor het gemak maar aan dat onze Kamer-fractie zich met hand en tand zal verzetten in de Tweede Kamer en anders Kathalijne en Joost in Brussel wel herrie gaan schoppen!

3 Reacties

 1. OPA

  Beste Paul, wat is voor jou de reden om hierop tegen te zijn? Ik bedoel iets explicieter dan alleen “Privacy!!”?

 2. Paul Vermast

  Hey Ben,

  Voor mijn eigen gemak verwijs ik even naar Sargasso. In dit artikel wordt helder omschreven waarom het tijd is voor een “volksopstand”.

  Groeten,
  Paul

 3. OPA

  Gelezen. Het grappige is dat wij zelf onze privacy doorlopend verkwanselen tegen minimale vergoedingen en we ons dan zo enorm druk maken over deze stap.

  Maar goed, dat is ieders eigen keuze. In dit geval gaat het niet over een keuze maar het afgeven van vingerafdrukken zal dan worden opgelegd bij het aanvragen van een ID kaart.

  Vraag: Als je onvrijwillige centrale informatie opslag over ras, medische informatie en persoonlijke voorkeuren zonder slag of stoot toestaat, identificatie op afstand, identificatie zonder medeweten door alles en iedereen toestaat. Waarom maak je je dan druk over een vingerafdruk die geen ras of medische informatie onthult, die normaliter alleen maar gecontroleerd kan worden met jouw medeweten en alleen maar als je fysiek in contact bent. Dan laten we eventuele voordelen van de vingerafdrukdatabase achterwege.

  Maar goed, de vingerafdruk is qua techniek natuurlijk achterhaald en de toegevoegde waarde (voor gebruik zowel als misbruik!!) valt mogelijk erg tegen. Ik zou zeggen gebruik je kruit beter.

  De ontwikkeling van de RFID chip is wat dat betreft waarschijnlijk waar andere landen op wachten. En niet alleen landen maar ook legio misbruikers. Wederom privacy die jij ik en een heleboel anderen vandaag doorlopend vrijwillig verkwanselen. Een gemiddelde Nederlander heeft er al een paar op z’n lijf, en dat worden er alleen maar meer.

  Als ik door mijn vingerafdruk het gebruik van de RFID chip voor deze functie vijf jaar kan vertragen is dat geen gekke ruil. Als je je ergens druk over zou moeten maken, denk ik dat dat de RFID chip is. Die staat nu in het embrionale stadium, maar groeit exponentieel! Zowel in aantal als in technologie. Frightning, maar die staat in dienst van het gemak dus de hele gemeente hapt toe en geeft een karrevracht aan privacy aan commerciële ondernemingen, verenigingen, instellingen en … aan onbekenden. Dat doen we met de RFID, met Cookies, met IP-adressen (anders kunnen we GroenLinks blogger geen ster geven) en met zoveel andere dingen.

  Ieders privacy is te koop… en helaas, we vragen er vaak niet veel voor!

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.