Hotel Redeplein

woensdag 15 februari 20060 Reacties

{mosimage}De laatste gemeenteraadsvergadering van deze gemeenteraad wil men kennelijk nog even écht “genieten” van een gezellig lange vergadering. Aan het begin van de commissie Algemene Zaken (cie AZ) van afgelopen donderdag had de voorzitter het er al over dat iedereen zijn pyjama maar mee moet nemen naar het gemeentehuis, Hotel Redeplein wordt het dan dus.
Want de cie AZ was al verdeeld in twee parallelle groepen én maandag werd er door vergaderd. Daar komt bij de commissie van morgenavond, de commissie (hopeloze) financiën. Voorstellen tot bezuinigingen en natuurlijk de exploitatie van de “M”. (Het woord Meerpaal krijg ik in dit verband nauwelijks meer over de lippen).


In het stuk wordt alleen maar gemeld dat de financiën moeilijk liggen en dat we “fundamentele keuzes” moeten maken. Voorstellen worden er gedaan als het sluiten van het gemeentehuis op vrijdagmiddag, sluiten van de zwembaden in Swifterbant en Biddinghuizen, het uitkleden van de dorpshuizen en het privatiseren of samenvoegen van gemeentelijke diensten met andere gemeenten. Dat is ingrijpend, maar wat het College niet “maatschappelijk verantwoord” vindt is het ‘slechts’ twee maal per jaar maaien van 20 hectare gras in de gemeente.
Ik vraag me echt in goede moede af waarom dat nu maatschappelijk minder verantwoord zou zijn als het sluiten van de zwembaden en het (financieel) uitkleden van de dorpshuizen.

Gelukkig zijn het slechts zoekrichtingen die het College aangeeft. Zoekrichtingen waarvan het maatschappelijk effect nog niet is doorgerekend en waarvan we dus eigenlijk niet weten of ze wel het gewenste effect geven, of zelfs een ongewenst bijeffect. Want het doet mij meteen denken aan de bezuinigingen op de sport van twee jaar geleden. Daar waren wij als énige tegen en het is na woedende protesten van de sport door de gemeenteraad terug gedraaid. Men had niet voorzien dat die bezuiniging een tariefsverhoging van 300% zou betekenen.

Ik hoop niet dat ons blunder-College weer die kant op wil. Want dan zitten we volgend jaar in een nieuwe raad weer te repareren wat er nu wordt verprutst en zijn we voorlopig nog niet uit de financiële problemen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.