Morgen begint de COP21, de klimaattop in Parijs. Wereldleiders komen bijeen om te onderhandelen over een wereldwijd en bindend klimaatakkoord. Parijs wordt de belangrijkste top sinds de teleurstellende COP15 eind 2009 in Kopenhagen.
Toen, zes jaar gelden, in Kopenhagen was ik er bij en zag ik van dichtbij hoe de onderhandelingen vastliepen en er een zwak akkoord werd gepresenteerd. We spraken toen na afloop ook over de ‘klimaarflop‘. Vandaag staan we aan de vooravond van de nieuwe top, die waarvan ‘we’ in 2009 afspraken dat het dan hier wel moest gaan gebeuren. De toenmalig onderhandelaar namens de EU, Maas Goote, noemde ‘Kopenhagen’ enkele dagen geleden bij de NOS alsnog een succes omdat er was afgesproken dat we dit jaar zouden gaan verder praten. Het waren precies dat soort afspraken die toen voor de grote teleurstellingen zorgden.
Maar de tijd is verder gegaan en de uitstoot van CO2 is er helaas niet minder op geworden. Alle reden dus om te hopen dat er een goed klimaatakkoord zal worden gesloten de komende twee weken in Parijs. Ik zal er dit keer niet bij zijn, maar de onderhandelingen zeker met meer dan gewone belangstelling volgen. Want een akkoord is van cruciaal belang voor onszelf en de komende generaties. Zeker ook in Nederland zullen we de dreiging van het water zullen gaan voelen met meer neerslag, een stijgende zeespiegel en veel meer rivierwater dat vanuit de rest van Europa naar zee moet. Actie is geboden en daarom ben ik enthousiast over de Klimaatwet die afgelopen week door GroenLinks en PvdA werd aangekondigd. Want de kop in het zand blijven steken zoals de VVD maar blijft doen kan écht niet meer!
De top in Parijs zal plaats vinden onder bijzonder strenge veiligheidsmaatregelen, na de afschuwelijke aanslagen van 13 november jl. Ook is het de milieuorganisaties afgeraden te protesteren en wordt geadviseerd de dagen van de top je niet op straat te begeven als het niet nodig is. Dat zal een effect hebben op de top. Spontane protesten voor de deur van het conferentieoord, zoals je die zag nadat de teleurstellende uitslag van de top bekend werd (zie foto hierboven), zullen nu niet worden toegestaan verwacht ik. Kopenhagen tintelde zes jaar geleden. De stad had zichzelf omgedoopt tot ‘Hopenhagen’ om het gevoel dat leefde aan te geven: optimisme en hoop op een goed akkoord. De sfeer in de stad was goed en het was leuk om er te zijn. Ik kan me voorstellen dat dit nu in Parijs anders zal worden gevoeld. Maar ik hoop van harte dat het de uitkomst van de top niet minder hoopgevend zal laten zijn!
0 reacties