Hommeles in België

zaterdag 24 april 20100 Reacties

Ik hou van België, het is een leuk land, mooie steden, aardige mensen en politiek een nog grotere zooi dan in Dronten. Daarnaast houden ze van goed eten en maken ze er het lekkerste bier. Kortom, ik mag ze wel, die Belgen.

Daarom volg ik met veel plezier ook regelmarig het Vlaamse nieuws (pas op! Dat is strik gescheiden via de lijnen van de taalgrens) en verbaas ik me over de politiek. Als het in Dronten (zoals nu) weer eens de spuigaten uitloopt (met de formatie) is het altijd weer een geruststelling dat het altijd nog gekker kan. Ter illustratie organiseren de Belgen op het moment weer eens een politieke crisis over hun favoriete onderwerp BHV. Ooit leidde BHV ook in Dronten bijna tot een crisis,maar dat was toen een bouwbedrijf en het BHV van België staat voor het kiesdistrict Brussel – Halle – Vilvoorde. In 2007 heb ik al eens een poging gedaan om voor Nederlanders eenvoudig uit te leggen wat het probleem daar nu eigenlijk is. Maar zoals met alles in België: het is nauwelijks (eenvoudig) uit te leggen.

Ook het NRC lijkt er nu wanhopig van te worden. Zeker omdat de Belgen bij iedere crisis overschakelen op ‘Wetstaatees’ zoals NRC het noemt. Wetstratees is een taaltje waar niemand een touw aan vast kan knopen en is vernoemd naar de Wetstraat in Brussel waar het Belgische regeringscentrum zit. In Nederland zou je het al ‘Binnenhofs’ kunnen vertalen. Om dat inzichtelijk te maken heeft NRC een woordenboek op haat site gezet om de crisis in België inzichtelijk te maken. Zelf vind ik het een hilarische opsomming van de fratsen die de Belgische politiek en staatkundige indeling tot zo’n feest om te volgen maken. Net als in 2007 wordt ik vast weer een leuke zomer voor Belgie-watchers zoals ik. Zeker gezien het feit dat België in de tweede helft van dit jaar voorzitter van Europa is en ze dag (voor de verandering) geen crisis willen hebben in de nationale politiek, moet deze crisis snel worden verholpen. Dus er is een duidelijke deadline en daar zijn ze dan weer gek op in de Belgische politiek.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.

Share This