Hoegaarden is weer Hoegaarden

dinsdag 11 september 20071 reactie

HoegaardenDat vindt ik nu grappig nieuws. Hoegaarden wordt weer opnieuw gebrouwen in Hoegaarden. Dat klint logisch en dat is het ook. Maar de eigenaar van Hoegaarden, InBev, had twee jaar geleden bedacht dat het niet langer in Hoegaarden moest maar modern in een andere brouwerij buiten Hoegaarden worden gebrouwen.
De medewerkers, liefhebbers en inwoners van Hoegaarden boos.. maar InBev hield voet bij stuk.

Voor nostalgie was in 2005 geen plaats meer bij InBev, het van oorsprong Leuvense concern dat nu wordt geleid door Brazilianen. Kwaliteit van bier telde niet meer, het ging alleen nog om snelle en goedkope hectoliters, dat was het verwijt van veel Belgische bierliefhebbers. En ze hebben gelijk gekregen. De natuur greep min of meer in. Want in de nieuwe brouwerij in Wallonië werd het bier te donker en was het bier nier gelijkmatig troebel. Kortom, het Hoegaarden Wit was niet meer wit.

InBev is weer bij zinnen gekomen en de productie van Hoegaarden wordt weer verplaatst naar Hoegaarden. Volgens mij is dat een goeie zaak. Mar ik vind het vooral zo leuk omdat het toch om een natuurlijk product gaat dat zich niet laat dwingen door kosten besparingen en verbeterde efficiëntie! Op kwaliteit kun je niet bezuinigen. Maar dan nog.. zelfs als je het precies zo doet zoals he ging in Hoegaarden, blijkt het bier uit Jupille-sur-Meuse geen Hoegaarden te worden. Als biologisch-dynamisch boer snap ik dat best. Er is immers meer tussen hemel en pint!

1 Reactie

  1. OPA

    Zou Hoegaarden het niet doem om rechten te houden op de Hoegaarden naam, binnen de Europese regelgeving heb je rechte daarop als je product echt verbonden is met de betreffende plek (Edammer kaas, Bossche bollen). Ik vertrouw het nooit zo als zakenlieden tot inkeer komen. Netzoals woorden terugnemen in de politiek, daar zit vaak weinig oprechtheid aan. Of ben ik nou een leugenaar?

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.