Hoe ver moet je gaan?

donderdag 2 augustus 20070 Reacties

Dorhout Mees in BiddinghuizenVandaag kwam er een brief van het college van Burgemeester en wethouders waarin de raad wordt ‘bijgepraat’ over de stand van zaken met de ontwikkelingen bij Dorhout Mees.

Dorhout Mees in Biddinghuizen heeft spectaculaire uitbreidingsplannen met een 27 holes golfbaan, een rijvaardigheidsterrein, een 5 kilometer lange ijsbaan, een terrein voor paardensport, een forellenvijver en ecolodges. Vergunningaanvragen en bestemmingsplanprocedures lopen volop met steun van de gemeenteraad.

Laat ik vooropstellen dat ik niet tegen deze plannen ben, want het zijn uitdagende plannen en het is ook leuk wat deze ondernemer hier allemaal kan realiseren. Goed ook voor de werkgelegenheid in Biddinghuizen.

Maar het gaat me nu even om de plannen met de 5 kilometer lange ijsbaan. Dorhout Mees heeft contracten afgesloten en daardoor moet deze ijsbaan nu op 1 december aanstaande in  gebruik worden genomen. Beetje jammer is alleen dat de baan nog wordt aangelegd en er voor de gebouwen bij de ijsbaan geen vergunningen zijn verleend.
Plan van de ijsbaan bij Dorhout MeesDat de ijsbaan al kan worden aangelegd terwijl het bestemmingsplan voor het hele gebied pas in september (naar verwachting) in de gemeenteraad wordt behandeld komt doordat een meerderheid van de raad het in april goed vond dat er een verkorte procedure werd gevolgd. Wij, GroenLinks waren daar toen tegen. Het argument van die contracten is natuurlijk onzin, want deze ondernemer had die maar niet moeten afsluiten als je nog niet bent begonnen met bouwen en geen 100% zekerheid hebt dat je het op tijd rond krijgt. Of in dat contract moeten opnemen dat het vervalt als alles niet op tijd rond zou zijn. Dat is goed ondernemersschap lijkt me.

In de raadsvergadering van 26 april jl zegt wethouder Koning over dit onderwerp dat:

het college probeert elke ondernemer aan de vereiste vergunningen te helpen via de kortst mogelijk, maar zorgvuldige weg.”

Deze instelling steun ik van harte. Maar ik vraag me daarbij wel af hoe ver je daarin nu moet gaan. Toen werd de ijsbaan via een verkorte bestemmingsplanprocedure (art 19 lid 1 Wro, voor de liefhebber) al mogelijk gemaakt omdat de ondernemer ‘in de problemen’ kwam als deze niet op 1 december de ijsbaan kan openen.
Het college gaat nu nog weer een stap verder. Want de ijsbaan kan nu op 1december af zijn en geopend worden, dan is er echter nog niets aan bebouwing. Geen koelinstallaties om ijs te kunnen maken, geen hoofdgebouw met kleedkamers en sanitair, geen tribune en geen koek & zopie. Dorhout Mees wil dat wel graag gaan bouwen, sterker, is al met de fundering bezig van het hoofdgebouw. Maar er zijn nog geen bouwvergunningen of aanvragen binnen.
Het college laat de gemeenteraad nu weten dat zij op basis van haar eigen in oktober 2006 vastgestelde “gedoogstrategie voor milieu, bouwen en ruimtelijke ordening Dronten” de bouw van de koelinstallaties en het hoofdgebouw wil toestaan. Dus dan gaat er zonder vergunning toch gebouwd worden (onder een aantal voorwaarden zoals een ontvankelijke milieuvergunning).

Terug naar de woorden van wethouder de Koning: “het college probeert elke ondernemer aan de vereiste vergunningen te helpen via de kortst mogelijk, maar zorgvuldige weg.”

plannenWij, GroenLinks, hadden al moeite met die verkorte bestemmingsplanprocedure juist vanwege de zorgvuldigheid en ook dat het argument van die contracten domweg onzin en slecht ondernemersschap is. Naar mijn idee gaat het college nu écht wel een stap verder. Nu hebben we het plots over het gedogen van gebouwen, terwijl deze ondernemer al laat zien het niet zo nauw te nemen omdat op last van de gemeente de aanleg van de fundering één van de te gedogen gebouwen is stilgelegd.

Ik vraag me oprecht af of we het hier nog wel hebben over een “zorgvuldige weg” zoals wethouder Koning die verwoorde. Ik heb hier dus ook grote moeite mee dat het college deze ‘move’ maakt. Zeker ook omdat ze dit doet op een dood haarzelf vastgestelde “gedoogstrategie” die de raad niet kent. Ik heb dan ook het College (via de griffie)  zojuist gevraagd deze zo snel mogelijk aan de raad beschikbaar te stellen.

Maar mijn primaire reactie is eigenlijk (politiek uitgedrukt) dat ik het “van de gekke” vind!
 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.