Hoe Biddinghuizen blij werd gemaakt met een dooie mus

vrijdag 7 januari 20114 reacties

Gedoe over de cultuurbank afgelopen November. Dorpsbelangen Biddinghuizen wilde de leeg komende Rabobank in het dorp overnemen en daar verschillende activiteiten onderbrengen onder de naam de “Cultuurbank”. Ook de Flevowand zou daar ondergebracht moeten worden. Ongeveer iedereen (de provincie, Europa) had daar geld voor over, maar de gemeente moest ook nog 80.000 euro bijdragen om meer geld voor Biddinghuizen binnen te kunnen halen.

Alle partijen in de gemeenteraad, met uitzondering van GroenLinks en de PvdA wilden dat niet. De Flevowand zou veel beter ondergebracht kunnen worden in de 2e fase van het Multifunctioneel Centrum (MFC) in Biddinghuizen. Dat was heus een veel betere plek! Immers; de Flevowand verdiende de beste plek in Biddinghuizen die er zou zijn!

Maar deze week stond in de krant waar de gemeenteraad toen al voor was gewaarschuwd: de subsidie van 1 miljoen euro vanuit Europa was onzeker omdat de provincie de regels gedurende het spel heeft aangepast. Daarmee komt de 2e fase van het MFG serieus in gevaar! Want om de eerste fase mogelijk te maken wil het college het geld dat is gereserveerd voor de tweede fase inzetten.

De kans dat de 2e fase niet door zal gaan wordt groter en dan vervalt ook de beste plek in Biddinghuizen voor de Flevowand volgens het CDA, VVD, Leefbaar Swifterbant Dronten, ChristenUnie en D66. In plaats van met 80.000 euro uit en thuis te zijn staat Biddinghuizen dan met lege handen en geen onderdak voor de Flevowand. De meerderheid van de raad heeft Biddinghuizen willens en wetens blij proberen te maken met een dooie mus. Ik zou me er (alweer) bijna plaatsvervangend voor gaan schamen.

4 Reacties

 1. Erwin

  De gemeente is vergeten bij zichzelf een bouwvergunning aan te vragen. De ambtenaren die van ons burgers verwachten dat we allerlei obscure administratieve procedures volgen, die verprutsen hun eigen aanvraag bij de provincie. Het is beschamend, vooral omdat het allemaal al te verwachten was. Ik heb het dan vooral over de tweede fase van het MFG, de cultuurbank is ondertussen alweer oud nieuws. Over de schuldvraag zullen provincie en gemeente elkaar er de schuld van geven, ondertussen staat Biddinghuizen alweer met lege handen met hun burgerinitiatieven. Niet alleen de gemeenteraad en college, maar iedereen in Dronten mag zich schamen voor het gepruts van onze lokale overheid…..en het CDA wordt bij de volgende verkiezingen gewoon weer de grootste!?!?!?

 2. Pieter

  Om daar nu het CDA de schuld van te geven Erwin….
  Denk dat nu al duidelijk is welke ambtenaren aan de beurt komen in de volgende ontslagronde (als ik een blunder van 1 miljoen maak zitten daar ook consequenties aan).

 3. Erwin

  @Pieter
  Wat betreft de schuldvraag: CDA-wethouder Langeweg was (is?) verantwoordelijk.
  Jij gaat een stap verder en vraagt om maatregelen, namelijk het ontslag van de betrokken ambtenaar. Voor mij is dit een stap te ver omdat de provincie met meerdere brieven heeft aangegeven dat het subsidiegeld opraakte, en daar heeft het college de raad niet over geinformeerd. Waarschijnlijk heeft het college ook waarschuwingen van de eigen ambtelijke organisatie genegeerd en onder de pet gehouden. In dat geval valt de betrokken ambtenaar niets te verwijten. Het is extra triest omdat voor Langeweg juist een extra wethouderpositie is gecreerd, in strijd met eerdere belofte die het CDA niet heeft gedaan. Daarom heeft Paul ook een mooie bijnaam voor de CDA-fractievoorzitter. Hoe ging die ook al weer Paul?

 4. Pieter

  Als de ambtenaren verantwoordelijk voor de subsidieaanvraag beter had opgelet was dit allemaal niet gebeurd. Lekker makkelijk om dan maar de wethouder weg te sturen dan blijven de poppetjes gewoon op dezelfde plek zitten en gebeurt het een volgende keer weer.
  Als jouw veronderstelling waar is dat de ambtenaren het college wel geinformeerd hebben maar dat deze geen actie ondernomen hebben hadden ze ook wel wat kunnen lekken naar partijen in de raad bijvoorbeeld, of doen ze dat alleen maar als het in hun eigen straatje past.
  Blijft het feit dat als ik een blunder van 1 miljoen maak mijn baas niet opstapt omdat hij eindverantwoordelijk is maar dan word ik eruit gegooid!

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.