Het woord van de wethouder

zaterdag 26 januari 20130 Reacties

Hans Alders

Donderdagavond was Hans Alders in Dronten om in de gemeenteraad zijn plannen met de Luchthaven Lelystad toe te lichten. Het is al langer bekend dat GroenLinks niet zo blij is met deze plannenmakerij. De toelichting heeft die zorgen bepaald niet weg genomen. Nu had ik die verwachting ook niet overigens.

Politiek interessant was de avond wel! Want de gemeenteraad leeft in de vooronderstelling dat ons college vasthoudt aan de geluidscontour zoals deze staat vermeld in de PKB 2001.

Deze Planologische Kernbeslissing (PKB) heeft weliswaar geen juridische basis meer, de lijntjes die met de plannenmakerij in 2001 zijn getekend op de kaart kun je vandaag nog altijd lezen en zijn dus een duidelijk kader. De gemeenteraad heeft dat altijd als maximum meegegeven aan het college, de plannen van Alders gaan daar 3 keer over heen.

Alders was echter glashelder: “geen van de overheden aan tafel heeft een voorbehoud gemaakt bij het verlaten van de PKB. Niemand!”. Wethouder Gach weersprak dit ter plekke tegenover Alders die op zijn beurt de wethouder voor de voeten wierp ingestemd te hebben met zijn advies. Daarin staan voor Dronten twee voorbehouden: we willen een draaiing van -5 graden van de baan en een oplossing voor het verkeer bij Roggebot. Niets over de PKB.

Het is goed als de wethouder de kans krijgt hierover volstrekte helderheid te geven. Want nu is dit het woord van de wethouder tegen dat van Alders. Daarom overweeg ik de gemeenteraad te verzoeken een spoeddebat te houden over de Alderstafel tijdens de raadsvergadering van komende donderdag. Dat is dan de eerste maal dat de gemeenteraad in de openbaarheid over dit onderwerp kan spreken en dat wordt de hoogste tijd!

De uitbreiding van de Luchthaven Lelystad is een ongewenste ontwikkeling. Die voor de regio vooral tot herrie, stank en overlast zal leiden. De zogenaamde economische groei en werkgelegenheidseffecten worden al jaren positief voorgespiegeld. Terwijl de voorwaarden waaronder de luchthaven ontwikkeld mag worden inmiddels al onder druk staan.

In dit dossier een overzicht van alle blogberichten over de Luchthaven Lelystad op deze website.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.

Share This