Hans Alders

Donderdagavond was Hans Alders in Dronten om in de gemeenteraad zijn plannen met de Luchthaven Lelystad toe te lichten. Het is al langer bekend dat GroenLinks niet zo blij is met deze plannenmakerij. De toelichting heeft die zorgen bepaald niet weg genomen. Nu had ik die verwachting ook niet overigens.

Politiek interessant was de avond wel! Want de gemeenteraad leeft in de vooronderstelling dat ons college vasthoudt aan de geluidscontour zoals deze staat vermeld in de PKB 2001.

Deze Planologische Kernbeslissing (PKB) heeft weliswaar geen juridische basis meer, de lijntjes die met de plannenmakerij in 2001 zijn getekend op de kaart kun je vandaag nog altijd lezen en zijn dus een duidelijk kader. De gemeenteraad heeft dat altijd als maximum meegegeven aan het college, de plannen van Alders gaan daar 3 keer over heen.

Alders was echter glashelder: “geen van de overheden aan tafel heeft een voorbehoud gemaakt bij het verlaten van de PKB. Niemand!”. Wethouder Gach weersprak dit ter plekke tegenover Alders die op zijn beurt de wethouder voor de voeten wierp ingestemd te hebben met zijn advies. Daarin staan voor Dronten twee voorbehouden: we willen een draaiing van -5 graden van de baan en een oplossing voor het verkeer bij Roggebot. Niets over de PKB.

Het is goed als de wethouder de kans krijgt hierover volstrekte helderheid te geven. Want nu is dit het woord van de wethouder tegen dat van Alders. Daarom overweeg ik de gemeenteraad te verzoeken een spoeddebat te houden over de Alderstafel tijdens de raadsvergadering van komende donderdag. Dat is dan de eerste maal dat de gemeenteraad in de openbaarheid over dit onderwerp kan spreken en dat wordt de hoogste tijd!