Het verkiezingsdilemma: wie ga ik stemmen?

dinsdag 8 juni 20101 reactie

Wat ik ga stemmen ligt nogal voor de hand. Natuurlijk is dat GroenLinks! Maar nooit eerder worstelde ik met het dilemma wie te stemmen. Want er zijn zo al 7 kandidaten op de lijst die voor mijn stem in aanmerking komen!
Op volgorde van de lijst: natuurlijk partijleider Femke Halsema, maar ook Tofil Dibi, natuurlijk Liesbeth van Tongeren en ook Jesse Klaver, Linda Voortman, Niels van den Berge of Kathalijne Buitenweg.

Onomstreden is onze leider Femke Halsema. Scherp in het debat maar een warm en betrokken mens in de persoonlijke contacten. “De beste première, die we (nog) nooit gehad hebben” om haarzelf maar te quoten. Komt zondermeer in aanmerking voor mijn stem, maar ze heeft het niet hard nodig als de nummer 1 van onze lijst.

Tofik Dibi was misschien wel dé verassing van de vorige Tweede Kamerverkiezingen. Heeft zich knap ontwikkeld tot een toonaangevend GroenLinks Kamerlid met een duidelijk profiel. Ik waardeer hem erg om zijn soms onorthodoxe optreden, dat is erg verfrissend. Als gewaardeerd Kamerlid komt hij er ook wel zonder mijn stem.

In de aanloop naar het congres heb ikzelf Liesbeth van Tongeren bijgestaan met haar interne campagne en de kans is zeer groot dan ze mijn stem heeft. Als oud-Greenpeace directeur hebben we natuurlijk ook wel een behoorlijk raakvlak (hoewel ik net bij Greenpeace vertrok toen zij directeur werd). Als de hoogste nieuwe binnenkomer op nummer 6 mag ze zich behoorlijk zeker van haar zetel weten.

Jesse Klaver leerde ik kennen als voorzitter van DWARS en natuurlijk afgelopen december in Kopenhagen tijdens de Klimaattop waar hij was als voorzitter van de Jongeren Kopenhagen Coalitie en ikzelf namens GroenLinks. Zeer talentvol aanstormend Kamerlid die een jong geluid kan laten horen op (onder andere) de sociale zekerheid waar hij als jongste SER-lid ooit met gezag over kan speken. Als nummer7 zit hij ook wel goed.

Linda Voortman heb ik leren kennen als een leuk en belangstellend mens. Wat mij betreft heeft ze indruk gemaakt met haar vasthoudendheid bij de stakingen van de schoonmakers de ze de afgelopen maanden voor de vakbond organiseerde waardoor de stations langzaamaan meer op een openbaar stort gingen lijken. De eis was een beter loon en meer respect. Zeker dat laatste is gelukt, want nu viel het mij pas op wat het wil zeggen als er niet wordt schoongemaakt. Mijn respect is zeker gegroeid! Vasthoudendheid die we in de Kamer goed kunnen gebruiken. Mijn verwachting is dat Linda zeker in de Kamer komt met haar 10e plaats.

We gaan voor minimaal 12 zetels! Want het zou doodzonde zijn als Niels van den Berge de Kamer niet zou halen. Niels profileert zich als Zeeuwse boerenzoon en mede daardoor voel ik wel verwantschap met Niels. Daarnaast is hij na Liesbeth de tweede ‘groene’ kandidaat op onze lijst en alleen daarom is het al belangrijk dat hij de Kamer in komt. Ook heeft Niels goed de ideeën welke kant we met de Nederlandse landbouw op moeten en het zou bijzonder waardevol zijn als we met Niels als GroenLinks op dit onderwerp een stevige positie zouden kunnen opbouwen. Kortom; heel veel redenen om Niels te stemmen.

Lijstduwer of niet; Kathalijne Buitenweg kreeg bij de laatste Europese Verkiezingen ook mijn stem. Ze was op indrukwekkende wijze onze Europese fractievoorzitter tot dat moment. Femke heeft over deze lijst gezegd dat haar opvolger daar wel op staat en ik heb -zoals wel eens eerder gemeld- zo mijn voorkeur.

Daar zit je dan; één stem te vergeven en 7 topkandidaten. Het is oprecht een lastige keuze die ik waarschijnlijk pas morgen in het stemhokje maken zal. De strijd zal denk ik gaan tussen Liesbeth en Niels.

Nou ja… ik heb nog een kleine 24 uur om tot een besluit te komen. Mocht u nog twijfelen; alle 7 de bovenstaande kandidaten kan ik zeer aanbevelen!

1 Reactie

  1. Frank Pels

    Ik ga toch maar op Linda Voortman stemmen.

    Blijft jammer dat ze niet mee mocht doen aan het debat bij Omroep Flevoland.

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.

Share This