Het ‘schone’ geweten van Cramer

woensdag 27 augustus 20086 reacties

Minister CramerRechts & Populistisch Nederland is er echt wel een feestje van aan het maken. Na dat Wijnand Duvendak het veld moest ruimen en heel activistisch Nederland tot ‘terrorist’ is bestempeld is nu minister Cramer aan de beurt. Haar naam staat (verkeerd gespeld) onder een steunbetuiging [pdf] aan het blad Bluf naar aanleiding van de inbraak waarvoor Wijnand dus aftrad.

De  minister laat weten dat zij zich niet meer kan herinneren die handtekening (in de functie van voorzitter van Milieudefensie) heeft gezet en wijst er op dat ze dan wel had gezorgd dat haar naam juist (en dus niet met een K maar met een C) zou zijn gespeld.

Tot nu toe vind ik het allemaal niet zo boeiend. Kom op mensen; het is 20 jaar geleden en ik heb ook wel eens ergens een handtekening voor gezet de afgelopen jaren. Maar wat me stoort is dat Cramer er aantoevoegt dat haar lijn „steeds die van geweldloosheid” is geweest. „Ik stond op de barricaden noch was geketend aan hekken.” „Voor mijn gevoel heb ik een schoon geweten”.

Wat nou?

Als je wel op de barricaden hebt gestaan of wel aan hekken hebt vast gezeten heb je geen schoon geweten? Waarom raakt ‘links’ Nederland nu toch volslagen in paniek en wordt het actieverleden in de ban gedaan als verkeerd en moreelverwerpelijk? Ik snap er werkelijk geen biet van.

De krakersrellen waar zo graag naar wordt verwezen keur in onomwonden af. Geweld sowieso is geen manier van actievoeren en dient vervolgt en bestraft te worden. Maar de honderden vreedzame acties, demonstraties en blokkades die openlijk zijn gevoegd hebben niets met geweld en criminaliteit te maken. De openbaringen van Bluf werden breed afgekeurd in 1986 door de Tweede-Kamer, maar hetgeen zij onthulde werd wél als belangrijk gezien.

Tijdens het debat op 3 september 1983 in de Kamer zei Kamerlid Lansink (CDA) hierover: „Een ruimhartiger informatievoorziening van de Kamer ware wenselijk geweest. Ook een op zichzelf begrijpelijke inspanningsverplichting moet vroeg of laat getoetst kunnen worden en dan liever vroeg dan laat. (…) De discussie was en blijft noodzakelijk, ondanks het gegeven dat de betwiste brief bekend werd na een in alle opzichten afkeurenswaardige diefstal van overheidsdocumenten”.

PvdA-Kamerlid voerde in hetzelfde debat aan: „Het staat ook voor ons buiten kijf, dat de diefstal op zich zelf bezien afgekeurd moet worden. De wijze waarop de stukken in de openbaarheid zijn gekomen, is te betreuren. Het is echter evenzeer te betreuren dat de Kamer (…) in toenemende mate van bijzondere gebeurtenissen en van toevallige omstandigheden afhankelijk wordt. Een parlementaire democratie kan op deze wijze niet naar behoren functioneren. Wij verlangen van de regering (…) voortaan tijdige en volledige opening van zaken.” (Met dank aan Selçuk),

Kortom, zelfs als blijkt de Kramer van toen de minister Cramer van nu te zijn. Dat wil toch nog niet zeggen dat haar geweten niet zuiver is? Het wordt tijd dat deze heksenjacht eens wordt beëindigd voordat iedereen zonder ‘zuiver geweten’ eindigt op de brandstapel van Telegraaf, Elsevier, NRC en geenstijl.

6 Reacties

 1. Frank Pels

  Offtopic: had je poll van de Flevopost gezien?

  GroenLinks en VVD reageerden voorspelbaar door te ageren tegen het besluit van het college een tijdelijke vervanger voor de zieke wethouder Hans Engelvaart aan te stellen. De oppositiepartijen moeten eens ophouden met “oppositie voeren om het oppositie voeren”. Laat ze meedenken in plaats van alleen maar “nee” te roepen bij alles wat b en w doen.

 2. Paul Vermast

  Nee niet gezien… Dus ik zal eens kijken en ze dan van repliek dienen 😉

 3. Frank

  Stemmen op de poll kan hier.

  (het loopt daar storm, maar liefst 11 stemmen!)

 4. johan

  Misschien moet rechts & populistisch Nederland zich even realiseren dat de krant die zij steunen, door abonnement of door hem te lezen, en die het fanatiekst achter ons linkse actievoerderige terroristen aan zit, in de oorlog behoorlijk fout was. Fouter dan Bluf, als je het mij vraagt.

  johan

 5. R.

  Je weblog wordt gelezen!

  Kees Vendrik heeft in het debat over Cramer je opmerking over “schoon geweten” genoemd. Dus na Femke Halsema zijn er meer kamerleden die je lezen!!

 6. Paul Vermast

  Ja, het is mij ook opgevallen 🙂

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.