Het onderwijsstation moet er niet komen

zaterdag 9 januari 20100 Reacties

Station DrontenVoor volgende week staat het Hanzekwartier weer op de agenda van de gemeenteraad met de ‘Kadernotitie koers en keuzes’. Bureau Witpaard dat de gemeente begeleid bij dit project stelt voor om de locatie van het ‘Onderwijsstation’ van de westelijke kant van De Noord naar de oostelijke kant van de weg te verplaatsen. Het argument om tot deze keuze te komen is dat de plaats waar het onderwijsstation nu is gedacht eigenlijk niet zo geschikt blijkt te zijn. De oppervlakte is de klein, er kunnen geen sportvoorzieningen in de directe omgeving worden gerealiseerd en de scholen komen dicht bij toekomstige woningbouwontwikkeling “waarbij men de vraag kan stellen of de confrontatie woningbouw – scholencomplex wel zo gelukkig is”.

Toen de raad met overgrote meerderheid besloot dat het Onderwijsstation op deze locatie moest komen was dat voor GroenLinks al één van de argumenten om tegen deze locatie en daarmee tegen het onderwijsstation te stemmen. Basisargument toen was dat het ROC koste wat kost bij het nieuwe NS station wilde. Daarom moest er een ‘landmark’, een in het oog springend, stationsgebouw komen waarin het onderwijs (incl. het ROC) zou worden gehuisvest. Dat plan is nu allang van de baan en het ROC zal een eigen gebouw in de nabijheid van het station realiseren. Dus niet samen met de rest van het voortgezet onderwijs dat nu op een strook langs het spoor moet komen aan de oostkant van De Noord. Deze strook langs het spoor is de gemeenteraad altijd voorgehouden als heel belangrijke grond omdat die zeer geschikt is voor kantoren waardoor we snel geld kunnen verdienen om de rest van het project te financieren. Daar dus nu scholen gaan bouwen schiet zonder twijfel een enorm gat in de toch al geen moeilijke financiële basis onder het Hanzekwartier. Dus de vraag rijst of deze locatie ook wel zo voor de handliggend is.

Nu de kaders van de raad (immers de raad heeft besloten het onderwijsstation westelijk van De Noord aan te leggen) toch worden losgelaten moeten we het onderwijsstation misschien helemaal eens tegen het licht houden. GroenLinks heeft altijd gepleit voor een onderwijscampus op het terrein van de CAH. De landbouwhogeschool gaat al een nieuw gebouw neerzetten en dan komt er ruimte vrij voor nieuwe schoolgebouwen voor het voortgezet onderwijs. Als extra voordeel ligt deze locatie naast de sportvelden van Reaal die daarmee uitgebreid en efficiënt ingezet kunnen worden en ook daar misschien kunstgrasvelden kunnen worden aangelegd die wel een breed maatschappelijk doen (onderwijs) dienen.

Op de CAH-locatie wordt niet de komende 20 jaar nog gebouwd zoals in het Hanzekwartier wel het geval zal zijn en sowieso is de vraag wat er daar gaat gebeuren. Dat er ‘iets’ mee moet gebeuren staat buiten kijf. Maar de vraag is wel ‘wat’. Deze onzekerheid geldt niet op de voorkeurslocatie van GroenLinks. Waar een campus-achtige stetting met internationale studenten en een hogeschool een stimulerende onderwijsomgeving kan zijn met het Wistenbos op loopafstand wat leuk is voor bijvoorbeeld biologieles.

Wat mij betreft gaat het ‘Onderwijsstation’ zo snel mogelijk van tafel en gaan we kijken naar wat er in het belang is van de leerlingen en het onderwijs en niet wat er in het belang is van de dekking van het daverende financiële gat dat het Hanzekwartier in potentie is.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.

Share This