Het komt ons aanwaaien

zondag 27 januari 20082 reacties

NMF directeur Vera Dam (links) overhandigd wethouder Helma Lodders de wisselbokaal. Ikzelf sta op de achtergrond.

Soms heb ik last van mijn dubbele petten. Afgelopen week was er zo’n moment op mijn werk bij Natuur en Milieu Flevoland (NMF). Op basis van een aantal criteria hebben we de Flevolandse gemeenten gescoord op hun ‘klimaatneutrale gehalte’. Zeewolde is de winnaar geworden, dicht op de hielen gezeten door Dronten en Lelystad. Als Drontens burgerraadslid heb ik natuurlijk mijn best gedaan mijn collega’s te beïnvloeden zodat Dronten zou winnen en helaas niet gelukt. Afgelopen vrijdag is de wisselbokaal aan wethouder Lodders van Zeewolde overhandigd.

Nu valt er wel een hoop te zeggen over de manier waarop de lijst is vast gesteld. Zoals we als NMF zelf ook aangeven, wetenschappelijk onderzoek is het bepaald niet. Zeewolde heeft meer windmolens staan als Dronten en men doet mee met een project voor duurzame mobiliteit. Dus daardoor komt men er beter uit.

Het windmolenbeield van Dronten vind ik echter aanzienlijk beter als dat van Zeewolde. Natuurlijk; als Drontens politicus kun je niet anders, maar in alle serieusheid heb ik veel waardering voor de lijnopstellingen van Dronten. Mooie lijnen in het landschap die bepaalde elementen van dat landschap accentueren. Zeewolde daarentegen heeft een woud aan windmolens dat niets over laat van de openruimte van de polder. Dat is me ook veel waard en het is jammer dat daaraan geen meerwaarde is toegekend. Maar ik ga mijn eigen werkgever niet afvallen, immers op basis van de criteria heeft Zeewolde terrecht gewonnen!

Dus Zeewolde is klimaatneutraal, Dronten ook. Eigenlijk is dat niet zo’n prestatie. Die klimaatneutraliteit komt ons gewoon aanwaaien. Letterlijk. Dronten produceerde het afgelopen jaar met alle windmolens binnen de gemeente meer energie dat er binnen de gemeente door inwoners en bedrijfsleven wordt verbruikt. Maar echt een prestatie is dat natuurlijk niet. De windmolers zijn er door particulier initiatief neergezet. Daar kunnen we als gemeente wel mooie sier mee maken, maar er wat voor gedaan hebben we ook niet echt. Ik hoop dat we als gemeente nu echt een stap gaan zetten en zorgen dat we een ‘klimaatneutrale organisatie’ worden. Er zijn plannen om aan duurzaam inkopen te gaan doen als gemeente. Dat juich ik toe. Zeker als er behalve naar het milieu ook naar de derde wereld en sociale werkomstandigheden wordt gekeken. Dat zou pas echt een prestatie zijn. Misschien leuk voor een initiatiefvoorstel binnenkort?

2 Reacties

 1. Frank Pels

  Wel leuk om Helma Lodders – de vrouw met de grootste SUV van heel Zeewolde – een prijs uit te reiken voor de beste klimaatneutrale score.

  Tja, en dan die 230 windmolens in Zeewolde. Er was inderdaad ooit iets van een assenplan, maar daar is in de praktijk weinig van terecht gekomen. Een lijn is er – met de beste wil van de wereld – niet in te ontdekken. Elke boer zijn eigen windmolen(s). Tweewiekers, driewiekers, verschillende hoogten, verschillende opstellingen, alles gezellig door elkaar. Erg jammer dat daar niet strakker op gestuurd is. Dronten doet het met zijn mooie lijnopstellingen wat dat betreft een stuk beter.

 2. OPA

  Jaja, wat een lol, bouw de polder vol.

  Zou het niet nog mooier zijn als de gemeente een goed initiatief start door investeringen van particulieren mogelijk te maken in een windmolenpark buitengaats (Markerwaard, Noordzee)? Adopteer je eigen windmolen? Een woud van enkele in Zeewolde, of een woud van lijntjes in Dronten… ik vind het er uberhaupt niet uitzien.

  Daarnaast zal het voor de toekomst vast voor veel problemen zorgen met de uitbreiding van de wannabee-steden, Airport Lelystad, de Almere randstad.

  Maak er een mooi kunstwerk van buiten de dijken zou ik zeggen. 20 X 20 windmolens = 400 stuks. Als je dat een beetje leuk inkleedt is het nog een internationale publiekstrekker ook.

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.