Het einde van België? (4)

zondag 26 augustus 20073 reacties

IJzerbedevaard in DiksmuidenVandaag was de IJzerbedevaart in Vlaanderen. In Diksmuide worden jaarlijks de Vlaamse doden uit de eerste Wereld Oorlog herdacht. Dat is een jaarlijkse demonstratie van de Vlamingen over hun liefde voor Vlaanderen.

Vandaag werd natuurlijk deze ‘bedevaard’ in het teken van de actuele Belgiche politieke situatie betrokken. Het IJzerbedevaartcomité wijst erop dat het Franstalige “non” in de huidige politieke context volledig onaanvaardbaar is.

“Als het Franstalig verzet tegen een verdere staatshervorming blijft duren dan zullen Vlaanderen en Wallonië onvermijdelijk uit elkaar gaan”, zo zegt Walter Baeten van het IJzerbedevaartcomité.

 Ook ik merkte vandaag hoe gevoelig het in Vlaanderen ligt. Op een Vlaams/Nederlands chatkanaal maakte ik een grapje over het land dat ophoudt te bestaan. Ik werd immers door één der Belgen “Pol” genoemd. Nu ‘pak’ ik dat van een Belg nog wel (ze weten immers niet beter en kunnen het dus niet helpen). Maar onvervalste Vlaamse afscheidingsretoriek was het antwoord. Los van Wallonië, los van Brussel en het koningshuis mocht opkrassen naar Luik. 

Ik vind het razend interessant en spannend wat er in ‘dat land dat tussen Nederland en Frankrijk is blijven liggen’ gebeurd dezer dagen!

3 Reacties

 1. Franky

  Beste,

  Jammer dat je het niveau niet overstijgt van “ze weten immers niet beter en kunnen het niet helpen”. Als Belgiëkenner weet je toch beter hoop ik.

  Vriendelijke groeten
  Een Belg

 2. Paul Vermast

  Dag Franky,

  Maar natuurlijk wel. Ik geeft toe dat ik aan dit blogje niet de categorie “humor” heb toegevoegd.
  Maar het is een in alle vriendelijkheid bedoeld grapje in de richting van de Vlamingen!

  Tracht met een beetje gevoel voor humor mijn opmerking te zien en voel je vooral niet gekwetst. Want zo is het natuurlijk niet bedoeld.
  Maar mocht ik je toch hebben gekwest, mijn excuus daarvoor!

  Groeten,

  Paul

 3. Franky

  Dag Paul,

  Ik volg de berichten op de “Blogmee” van Groenlinks over België op de voet en het viel me op dat er eerder in clichés over België wordt geschreven in termen van “België is mooi in zijn lelijkheid” en die domme Belgen toch.
  Ik heb een goede zin voor humor, daar zijn we in België meen ik toch wel goed in. Straks staat Magritte nog op uit de doden om de regeringsonderhandelingen weer in goede banen te leiden : “ceci n’est pas une formation” (prachtig citaat van Karel De Gucht (Open VLD – liberalen).
  Misschien dat jouw blogbericht nu even het teken was voor mij om eens te reageren.

  Vriendelijke groeten
  Franky Aelbrecht
  lid Groen!

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.