Het begin van het einde van België?

maandag 20 augustus 20070 Reacties

Vlaggen van België, Vlaanderen en WalloniëDe Belgische regeringsvorming is in een crisis gekomen waarvan je jezelf kunt afvragen of de Belgen hier nog uit gaan komen. Zelfs de koning is het dit afgelopen weekend niet gelukt de Waalse en Vlaamse partijen tot enige overeenstemming te bewegen. De tegenstellingen tussen Wallonië en Vlaanderen (of zoals een goede Vlaamse vriend mij altijd pleegt te verbeteren: Nederlandstalig België, immers ook Brabant hoort daarbij en is historisch geen Vlaanderen – maar dit ter zijde) zijn zo diep dat dit wel eens tot een constitutionele crisis zou kunnen leiden.

Dat een crisis op de loer ligt bleek eerder dit jaar al toen de Franstalige Belgische publieke omroep een “grap” uit haalde en een extra nieuwsuitzending uitzond met de mededeling dat Vlaanderen zich onafhankelijk had verklaard. Het was een (zeer geslaagde in mijn ogen) grap. Maar de (politieke) woede was groot en de beginnende paniek in Wallonië echt. (fragment onderaan dit blog)

België is een vreemd en ingewikkeld land als je naar de bestuurlijke verhoudingen kijkt. Of misschien zou je het ook beter een Federatie kunnen noemen. Naast de nationale Belgische regering kent het land nog drie (!) regeringen en bijbehorende parlementen in Wallonië, Brussel en Vlaanderen. Als lokale overheden dan natuurlijk nog provincies en gemeenten. Voor het vormen van een Federale regering moeten de Vlaamse en Waalse winnaars proberen een coalitie te maken en Vlaanderen wil daarbij dus meer autonomie terwijl de Waalen willen dat de Vlaamse gemeenten rond Brussel tweetalig worden. Voor beide partijen is dat onbespreekbaar en zie hier: “het probleem van België”.

Zelfs de meeste Belgen denken dat het land over 50 jaar niet meer zal bestaan. Ik denk dat het nog wel eens verrassend snel zo zou kunnen zijn dat we binnenkort er twee buurlanden bij hebben. De Republieken Vlaanderen en Wallonië. Maar hoe dan ook; de toekomst zal het leren! 

Een fragment uit de uitzending van de RBTF waarin Vlaanderen de onafhankelijkheid zou hebben uitgeroepen.

[youtube cpPHGo-LIEE]

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.