Hertogin Hedwigepolder-besluit onvermijdelijk

zaterdag 10 oktober 20090 Reacties

Hertogin Hedwigepolder wordt ontpolderdDe PZC (voor niet-Zeeuwen: de Provinciale Zeeuwse Courant) was vandaag heel erg duidelijk met haar foto over het Hertogin Hedwigepolder-besluit van het Kabinet. De Hedwigepolder met een heel groot kruis er doorheen (zie foto). Hoewel ik een verklaard tegenstander ben van ontpolderen zie ik ook in dat dit besluit van het Kabinet onvermijdelijk is. Vriend en vijand zijn het er dan ook over eens dat het Kabinet een zooitje heeft gemaakt van de hele besluitvorming rond deze ontpoldering.

Het verdrag dat in 2005 met België is gesloten verplicht Nederland nu eenmaal om deze compensatiemaatregel te nemen. Zo’n verdrag heeft dezelfde werking als wet en wetten dienen nageleefd te worden, eenvoudig als dat is. Dat de Hertogin Hedwigepolder als polder verloren zal gaan staat vast en (laat ik daar ook wel eerlijk over zijn) als het een geheel gaat vormen met het Verdronken Land van Saeftinghe wordt het er vast heel erg mooi!

Maar wat mij betreft is het met België nu wel ’tot hier en niet verder’.

Natuurlijk hebben we in de 19e eeuw beloofd dat er een vrije doorvaart naar Antwerpen mogelijk zou zijn. Maar toen was niet te voorzien welke omvang de schepen van tegenwoordig zouden hebben. Na deze verdieping moet het dan ook afgelopen zijn. Schepen met een nog grotere diepgang kunnen Antwerpen dan dus niet bereiken. Dat heeft er niets mee te maken dat ik liever wil dat ze naar Rotterdam gaan, maar alles met het feit dat het mogelijk ook niet zo handig is om je grootste zee haven 80 km land inwaarts te leggen. Met Oostende en Zeebrugge heeft België prima zeehavens waar de allergrootste schepen kunnen worden afgehandeld. Want ten koste van alles Antwerpen bereikbaar houden is echt belachelijk.

Daarbij; er is niets nieuws onder de zon. In de afgelopen eeuwen is het in de Zeeuwse delta veel vaker voorgekomen dat zeehavens niet meer bereikbaar waren omdat de zeearm waaraan ze lagen verzandde. Want wie kan zich nu nog voorstellen dat Sluis en Brugge ooit zeehavens zijn geweest voordat het Zwin verzandde. Dus misschien moeten Antwerpen en België hun zegeningen tellen dat Nederland de Westerschelde op deze diepte zal houden (na de voorliggende verdieping).Het is daarna echt wel mooi geweest, want er gaan geen andere Zeeuwse polders meer onder water!

Het Platteland dat zorgt voor voedsel uit de landbouw, zorgt voor ontspanning in de natuur, voor landschappen om te recreëren en te sporten. Dat platteland verdient meer aandacht en waarderingen.

Natuurbeschermers en boeren zijn bondgenoten. Boeren willen een goed en gezond product telen waarvoor ze een redelijke prijs krijgen. Ons gezamenlijke landschap hun productiegrond en daarmee onze gezamenlijke verantwoordelijkheid én gedeeld belang!

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten.

Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad.

Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.