Met enige verwondering zie ik deze dagen een discussie woeden over de vier mei herdenking en of daar wel of geen Duisters, dan wel Nederlandse overlopers (mogen) worden herdacht. Zie hier, hier en daar.
Op wikipedia vind ik het volgde over de 4 mei herdenking: “Men herdenkt tijdens de Nationale Herdenking allen – burgers en militairen- die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog (men gaat hierbij uit van 10 mei 1940), in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.”
In deze definitie wordt geen onderscheid gemaakt aan welke ‘kant’ iemand stond tijdens de oorlogssituatie waarin men slachtoffer werd. Ik vind het echt wonderlijk dat er niet ook mensen kunnen worden herdacht die in onze ogen, een half mensenleven ná de oorlog, aan de verkeerde kant stonden.
Voor mij, maar dat is wellicht persoonlijk, staat voorop dat we ieder mensenleven herdenken dat verloren is gegaan in de zinloosheid van oorlog en gewapende conflicten. Dat we stil staan bij de vrijheid die wij iedere dag hebben en dat het ons (in vergelijking met heel velen in de wereld) verschrikkelijk goed gaat in dit land.
In Dronten herdenken we ieder jaar in het bijzonder de Airgunners, de boordschutters van de Engelse luchtmacht, waarvan er vele zijn omgekomen toen ze in de zee storten die onze gemeente toen nog was. Na het Wilhelmus klinkt ieder jaar ook meteen het Britse God save the Queen dat evenzeer uit volle borst wordt meegezongen. Dat vind ik ieder jaar weer een ontroerend moment.
Het zou voor mij een wens zijn dat we bij de herdenking naast ons eigen Wilhelmus ook het Europese ‘Alle Menschen werden Brüder‘ (Ode an die Freude) gaan spelen. Het volkslied van de Europese Unie die ons al 60 jaar vrede, veiligheid en welvaart heeft gebracht met de oude vijanden van weleer waarmee we nu ‘gebroederlijk’ samenleven. Met hen delen we deze verschrikkelijke geschiedenis. Het zou goed zijn deze ook met hen te gedenken vanuit dezelfde gedachte waarmee ooit de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal werd opgericht: “nie wieder krieg”.
0 reacties