De Raad van Staten heeft uitspraak gedaan en daarmee is het onvermijdelijk en on herroepelijk: de Hertogin Hedwigepolder moet onder water worden gezet. Het is geen nieuws dat ik geen groot voorstander van de ontpoldering ben. Maar de onvermijdelijkheid van dit moment stond voor mij in oktober 2009 al vast, de Raad van State bevestigd nu dan ook.

Opnieuw herhaal ik dat het wat mij betreft nu wel klaar is met België. Nieuwe verdiepingen van de Westerschelde kunnen nu niet meer aan de orde zijn en dat zal voor de Belgen betekenen dat nieuwere en grotere schepen de haven van Antwerpen wellicht niet zullen kunnen bereiken. Daarvoor geldt dat de haven van Oostende of Knokke wellicht wel nog nieuwe mogelijkheden bieden. Ook is er in Nederland nog wel kennis voorradig over opspuiten van havens in zee zoals de Maasvlakte 1 en 2 die de Belgen kunnen inhuren.

Maar het opnieuw onder water zetten van Zeeuwse polders voor natuurcompensatie vind ik, hoe belangrijk die compensatie ook is, niet acceptabel!