Hartelijk gefeliciteerd!

zondag 25 maart 20070 Reacties

Europese vlagHOERA! We zijn jarig vandaag. We zijn de 480 miljoen inwoners van de Europese Unie die vandaag kunnen vieren dat we al 50 jaar in vrede samen wonen en steeds meer samen gaan doen. Ik ben van de generatie die zich nog net kan herinneren dat de muur viel en het ijzeren gordijn werd open geschoven. Ik weet nog dat er grenscontroles waren aan de Europese binnengrenzen en weet dat ze verdwenen. Het is nu volkomen logisch dat je voor een korte vakantie naar Frankrijk of Spanje gaan. Bijna zonder na te denken nu er ook één munt is. Zonder de Unie zou dat niet voorstelbaar zijn geweest. Probeer je eens voor te stellen hoe de wereld er vandaag zonder Unie uit zou zien. Ik kan me er nauwelijks iets bij voorstelen. We moeten in Nederland nu ophouden met navelstaren over de Unie. We mogen trots zijn dat wij als Nederland één van de 6 zijn die het initiatief namen tot de Unie. We moeten immigratie, terrorisme, klimaat verandering, onze positie in de wereld gezamenlijk aanpakken. Onze Europese waarden doen er toe in de wereld, worden ook gevraagd.
De Europese Unie is nog lang niet af, er gaat nog een hele hoop niet goed. Maar er wordt aan gewerkt. Het is daarom zo enorm van belang dat het “Grondwettelijk verdrag van de Europese Unie” dat kortweg de Grondwet wordt genoemd er alsnog gaat komen. Omdat Europa daardoor democratischer wordt, transparanter en beter bestuurbaar. We moeten op campagne (ik durf het bijna niet te zeggen) en niet onder de slogan “Europa, best belangrijk” maar “Europa, best handig!”. Handig omdat we met z’n allen problemen kunnen aanpakken, handig als je wilt studeren in een ander Europees land, handig als je op vakantie wilt naar het zuiden, handig als je in het buitenland wilt werken, wonen, leren, winkelen, vakantie voeren en vrienden maken. Europa, er zijn nog wel dingen op te lossen, maar eigenlijk is het best handig!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.