Halsema: “troepen naar Irak”

zondag 10 juni 20074 reacties

IraqOp de planeet blijft het stil rond de uitspraak van Femke Halsema gisteren op radio 2 bij Spijkers met Koppen over de oorlog in Irak. Gevraagd naar haar ideeën naar een oplossing voor Irak stelde Femke dat het tijd wordt voor een grote internationale troepenmacht met VN mandaat die aan opbouw gaat doen. En dan niet voor een jaar of twee, maar tien tot vijftien jaar. Als dit voorstel op tafel zou komen en ook Nederlandse troepen zou vragen kan Femke daarmee instemmen.

Nu volgen “wij GroenLinksers” niet bepaald klakkeloos de leider, dus zeggen dat GroenLinks daarmee dus met zo’n missie zou instemmen is wat kort door de bocht lijkt me.
Overigens ben ik het zelf wel met Femke eens en zou het Nederlandse leger (langjarig)  zo’n missie moeten steunen.
Dit lijkt me nu eens een onderwerp waar we binnen GroenLinks een leuke (op de zaken vooruitlopende) discussie over kunnen voeren.

4 Reacties

 1. Jeroenimus

  Alleen als de Amerikanen vertrekken, want die breken meer af dan dat ze op bouwen.
  Alleen als de inzet een van ondersteuning (v/d bevolking) wordt ipv onderdrukking (v/d ‘extremisten’)
  Alleen als een meerderheid van de Iraakse bevolking zoiets wil.

 2. mr.x

  Femke is niet goed wijs en jij ook niet.
  Ik ben al 10 jaar groenlinkser en dit is de domste uitspraak ooit. Femke moet zich met vrede gaan bezighouden ipv met oorlog en troepen. Het wordt tijd dat madam eens vervangen wordt, En niet door nog zo’n softie zonder inhoud. Haal maar iemand uit europa, daar zit meer verstand dan bij gl-nl

 3. Paul Vermast

  Beste “al 10 jaar GroenLinkser”,

  Wat bijzonder laf dat je wel een mening hebt, maar er niet voor durft uitkomen door een pseudoniem te gebruiken.
  Het niveau van je reactie is daarbij zo laag dat ik geen behoefte heb inhoudelijk te reageren. Aan GroenLinksers als jij hebben we op deze manier als debat en meningsvormende partij dus eigenlijk niets, Dat is erg jammer!

  Paul

 4. Frank

  Irak is een groot probleem.

  Eigenlijk hebben we daar helemaal niets te zoeken. De Amerikanen hebben er ook niets te zoeken. Waarom is die oorlog eigenlijk ooit begonnen?
  De Amerikanen hebben er – door o.a. het bestaande Irakese leger en politie te ontbinden – een enorme bende van gemaakt. Als de Duitsers in de tweede wereldoorlog een land binnenvielen, dan gingen ze direct naar het hoofd van de politie om te vragen of hij en zijn manschappen wilden aanblijven. Daarmee was de normale openbare orde al geregeld. De Amerikanen echter niet; die cowboys stampen overal dwars doorheen met als gevolg de huidige bende.

  Instappen in het huidige Irak: niet verstandig.
  Irak maar aan zijn lot overlaten: helaas ook geen optie.
  Eerst zal er gesproken moeten worden over een soort van vredesregeling. Misschien is het opdelen van het land in een Koerdisch gedeelte (noord), een deel voor de Soennieten (midden) en een sjiitisch deel (zuiden) wellicht een goede oplossing. Pas als er zicht is op een vredesregeling, kan Nederland haar troepen inzetten.

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.