Halsema: ‘natuurlijk is de islam een probleem’

vrijdag 11 september 200913 reacties

Femke Halsema - Knokken voor wat kwetsbaar isDat valt te lezen in een interview eergisteren in De Pers. Planeet GroenLinks begint warm te draaien( hier, hier, hier, hier en hier), want is dat nu wel de lijn van GroenLinks? Als je die zin isoleert buiten haar verband is het natuurlijk volslagen onzin en zeker geen GroenLinks standpunt, ik vermoed ook niet het standpunt van Femke Halsema. Maar Femke maakt deze opmerking in de context van de emancipatie van de vrouw.

Femke krijgt de vraag voorgelegd wat ze vind van de hoofddoek: ‘Geen enkel bezwaar tegen, zolang die in vrijheid wordt opgedaan.’ Ze vervolgt: ‘Als ik op de school van mijn kinderen kom, valt het mij wel eens moeilijk – ik kom echt voort uit de feministische beweging – dat ik dan tussen allerlei gesluierde vrouwen zit. Ik zal hun rechten niet aantasten daarin. Maar ik kan niet wachten op het moment waarop ze in vrijheid hun hoofddoek zullen afslingeren. Ik zie het liefst elke vrouw in Nederland hoofddoekloos. En volstrekt vrij. Ik geloof niet dat welke God ook kledingeisen stelt. Dat zijn de mannen geweest die het geloof uitleggen.’

‘Je dwingt vrouwenemancipatie niet van bovenop af. Die moet uit de vrouw zelf komen. Ik heb gezegd dat politie-agentes hoofddoekjes moesten kunnen dragen. Ik heb ruzie gemaakt met Ciska Dresselhuys, die geen vrouw met hoofddoek wilde aannemen bij het blad Opzij. Maar dat neemt niet weg dat ik moeite met de hoofddoek heb.’

‘Ik merk het in mijn wijk: natuurlijk is de islam een probleem. Overigens met name de islam in combinatie met ongeletterdheid. Het is: weinig eigen opvattingen hebben over het goede leven. Weinig houvast hebben aan opleiding en werk, angstig zijn voor onze samenleving en daarbij heel bevattelijk worden voor wat de imam vindt. Die dan vaak heel conservatief is.’

Als je het hele citaat neemt komt het in een ander daglicht te staan naar mijn mening. In de tegenstelling tussen de emancipatie en de islam kun je spreken van een probleem; dat is ook wat Femke doet. Brechtje Paardekoper heeft al een goede analyse gemaakt waarom Femke daarin helemaal gelijk heeft. Daar heb ik niets aan toe te voegen!

Daarmee is er volgens mij geen nieuwe positie van Femke of GroenLinks. Het is nogal scherp geformuleerd, maar wel een heldere duiding van het probleem. Elders in het interview zegt Femke ook dat ze dit niet alleen een probleem vindt bij de islam, maar bij alle (orthodoxe) geloven.

Brechtje weet dat er al vragen dreigen in de Partijraad (PR). Nou; dat zullen we dan wel zien, maar volgens mij is het een storm in een glas water. Mocht het ter sprake komen aan het einde van de maand in de PR zal ik me vierkant achter Femke’s opvatting scharen.

13 Reacties

 1. TABLIGHE

  geachte

  die gesluierde vrouwen die je bij de schoolpoort en op straat tegen komt .is er geen 1 vrouw die onder de druk gezet wordt om een hoofd doek te dragen . ben jij een gelovige geloof jij in GOD ?

 2. Sonja

  Nee Paul, dit is partijdociele kletskoek. Want, laten we wel wezen, álles is een probleem wanneer het emancipatie tegenhoud. En álles is een probleem wanneer zou blijken dat het een gedwongen zaak. Honderden voorbeelden, en dus problemen, kun je noemen waar dat bij voorkomt. Maar Halsema pikt er alleen de islam uit. Makkelijk scoren, in de onderbuik van Nederland. Schande!

 3. brechtje

  @ Sonja: dat is werkelijk klink-klare kletskoek. Als er iemand is die consequent ageert tegen álles dat emancipatie tegengaat – van gebrek aan kinderopvang tot seksueel geweld tegen meisjes, als er iemand is die zichzelf consequent feministe durft te noemen (en dat zijn er niet veel meer tegenwoordig), dan is het wel Femke Halsema. En het is juist uitermate belangrijk dat dit over de islam gezegd kan worden. Juist de mensen die dat niet willen zien, laten in feite die vrouwen in de steek. en dat vind ik nu weer schande.

 4. Sonja

  Brechtje (ben jij ook ‘Paul’?), moet ik Halsema beoordelen op haar cv of op haar woorden? Het gaat er toch om wat ze zegt? Partijcollega’s vinden elkaar allemaal fantastisch, dat heet kadaverdiscipline, maar daar heb ik geen boodschap aan.

  Brechtje, jij doet hier exact hetzelfde: “En het is juist uitermate belangrijk dat dit over de islam gezegd kan worden.” Dat mevrouw Halsema een hoofddoekvrij Nederland wenst? Maar dat heeft met de islam niks te maken, maar met hoe Femke Halsema graag ziet hoe vrouwen zich kleden.

  Brechtje: “Juist de mensen die dat niet willen zien, laten in feite die vrouwen in de steek. en dat vind ik nu weer schande.”
  Ik ben een atheïst en draag graag rokken. Dus GroenLinks, die dat niet wil zien laat mij in de steek.

  Even een opmerking terzijde: zo hard roepen dat je een vermeend zeldzame feminist bent met een man achter het aanrecht die de luiers verschoont en de prak op tafel zet, ja sorry hoor, maar dat vind ik te makkelijk. Dat is geen prestatie maar een luxe-positie.

  Tineke Bennema in Trouw: “Mag ik op mijn beurt op hoge toon vragen waarom mevrouw Halsema haar haar inmiddels weer lang heeft laten groeien? Mag ik dan misschien zeggen dat ik vind dat ze weliswaar het recht daartoe heeft, maar dat lang haar vanuit feministisch oogpunt rolbevestigend en ouderwets is?
  O, vinden we dat ineens wel privé? En een godsdienstuiting niet? Uit Halsema’s houding spreekt minachting voor gelovige vrouwen. Het toont aan hoe bekrompen zelfs de linkse politiek is geworden.”

  En daar sluit ik me bij aan. Bah.

 5. Paul Vermast

  Nee natuurlijk ben ik Brechtje niet!

 6. brechtje

  Dat is wel heel erg kort door de bocht Sonja. Ten eerste: volgens mij mag je in comments op andermans blog reageren op de voorgaande reaguurder. Da’s Netiquette 🙂

  Ten tweede maakte Femke zeer duidelijk onderscheid tussen het recht van vrouwen om een hoofddoek te dragen, dat ze altijd zal verdedigen en consequent heeft verdedigd, en hara eigen mening daarover. En ja, je mag best even kijken naar iemand’s cv, Sonja. Halsema heeft een grote staat van dienst op het gebied van feminisme.

  En inderdaad: dat Halsema liefst een hoofddoekvrij Nederland wenst, heeft te maken met de Islam, niet met kledingvoorkeuren. Lees het stuk er maar op na.

  En ook Tineke Bennema is geheel ‘entitled to her opinion’ wat mij betreft. Maar haar stuk vind ik toch getuigen van lichte hysterie. Moslima’s hebben het recht een hoofdoek te dragen. Ook ik zal dat recht verdedigen, en discriminatie van hoofddoekdragende moslima’s op de arbeidsmarkt tegengaan.

  Maar iedereen mag óók wat van die hoofddoek vinden. Als GroenLinks, vind ik, zijn wij niet verplicht alles wat de Islam voorstaat, maar klakkeloos en kritiekloos te verdedigen. Als dát de houding is die vanuit moslims en moslima’s geëist wordt, dan pas ik daar voor.

  Zoals ik zelf al schreef:
  om een keus tussen respect voor ‘de’ Islam, en respect voor vrouwenrechten: welnu, simpel, dan kies ik voor het laatste. Want de concrete mensenrechten van mensen of groepen mensen gaan vóór het recht van anderen om hun religie uit te dragen. Geloven mag je wat je wilt – maar als je anderen consequenties op wilt leggen van wat je gelooft, dan begeef je je op een heel ander vlak.

 7. Sonja

  Paul, ik spreek toch duidelijk jou aan, maar jij reageert dus niet?

  Brechtje: “dat Halsema liefst een hoofddoekvrij Nederland wenst, heeft te maken met de Islam”
  Bedankt voor de bevestiging van mijn vermoedens.

  “Lichte hysterie” Brechtje? Dat is slap zeg.

  “Maar iedereen mag óók wat van die hoofddoek vinden”
  Mag ik wat van jouw permanentje vinden Brechtje? En gaan we dat vervolgens even in de Kamer bespreken, met de nadruk op HET PROBLEEM van GroenLinksers, nl. het permanentje? Met het motto: de problemen durven benoemen.

  “maar als je anderen consequenties op wilt leggen van wat je gelooft, dan begeef je je op een heel ander vlak”
  Welke kerken zien jullie graag het eerst gesloopt Brechtje? Begin eens met een top tien. Ik ben benieuwd.

 8. brechtje

  Je trekt nu wel hééle rare conclusies uit mijn woorden. Je mag wat mij betreft geloven wat je wilt, maar als je de consequenties van je geloof aan anderen op wilt leggen, dan begeef je je op hellend vlak, want je tast de vrijheid van anderen aan.

  Maar goed, je mening staat al helemaal vast, dus daar zal ik niets aan veranderen.
  Maar misschien is het wel handig om even het Arab Human Development Report te lezen. Daarin staat inderdaad -door moslim-auteurs geschreven overigens- hoe de Islam op verschillende wijzen een hinderpaal is voor vrouwenrechten en emancipatie.

  Maar voor de laatste keer: Femke bespreekt de hoofddoek niet in de Kamer anders dan om te pleiten voor het recht er één te dragen. Dat zal ze ook altijd blijven doen, haar kennende. Maar ze heeft recht op haar eigen mening.

  Mijn permanentje, daar mag je wat van vinden. Je mag best pleiten voor het recht om een permanentje te hebben (ik hoop dat je dat ook altijd zult blijven doen), maar er persoonlijk het jouwe van vinden. Vind ik prima! Ga je gang. Mijn zegen heb je.

 9. Sonja

  Als er steeds maar ‘de verkeerde conclusies’ uit woorden worden getrokken, wordt het eens tijd om te overdenken of er misschien andere woorden nodig zijn Brechtje? Hoofddoekjes, natuurlijk, mag, maar het gaat om “natuurlijk is de Islam is een probleem”. Niet het Hindoeïsme (vreemd genoeg), niet het joodse geloof (met zijn vrouwonderdrukkende regels). nee, alleen “de islam”, en nog “natuurlijk” ook. Dat is wat er gezegt is Brechtje, wat je er ook van maakt, en hoe heilig Femke ook is.

  Rapporten bestaan er genoeg. In het genoemde rapport (2009) staat nergens dat ‘de islam een probleem’ is, noch dat hoofdoekjes ‘een probleem’, zijn maar mischien zie ik wat over het hoofd Brechtje?

  Dus, hoe zit het nou precies, om af te ronden. Zegt GroenLinks tegen de moslim:
  1. Natuurlijk is jouw religie een een probleem;
  of
  2. Jij ben een moslim dus natuurlijk ben/heb jij een probleem.
  of
  3. Jij draagt een hoofddoek dus
  a. jij bent/hebt een probleem
  b. jij wordt onderdrukt, natuurlijk, door de islam

 10. OPA

  Hmmm, ik denk dat het gewoon een wat onhandige uitspraak is van Femke.

  Ze had beter kunnen zeggen “Natuurlijk zijn vrouwonvriendelijke opvattingen van een deel van de moslims een probleem”. Ik denk dat ze dat bedoelde en ook had willen zeggen.

  Maar dat zei ze niet, dus dan komt de media die altijd zoekt naar elke zin die lezers trekt.Zo is het politieke vak, en dat weet Femke als geen ander.

  Dus roep nou, sorry, onhandig geformuleerd, let’s go on!

 11. Erwin

  Toen Pim Fortijn op deze manier over hoofddoeken sprak, toen sprak Femke er schande van. Dit lijkt toch op een behoorlijke draai. Maar ja, als je zelf kinderen op school hebt dan beleef je het blijkbaar anders. Een verbod op hoofddoeken hoeft van mij niet, een verbod op draaikonten is een ander verhaal.

 12. Paul Vermast

  @ Erwin,

  Een verbod op draaikonten? interessant voorstel van je.

  Maar even inhoudelijk; Halsema is niet voor een verbod! Maar ‘ik kan niet wachten op het moment waarop ze in vrijheid hun hoofddoek zullen afslingeren’.

 13. johan

  Tssk tssk tssk….
  Verbod op draaikonten…

  johan

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.