Vandaag was er een boeiende discussie bij Buitenhof tussen Femke Halsema en Paul Scheffer over het gebrek aan antwoorden op het populisme van ‘rechts’. Mooi gesprek over trost zijn op Nederland en dat wat Nederland tot ons land maakt. Interessant vond ik de conclusie dat er eigenlijk geen links-rechts verschillen meer zijn, maar veel meer een verschil tussen openstaan voor de wereld en je verschuilen achter de dijken. Dat laatste doen Verdonk en Wilders natuurlijk, maar de SP doet dit ook zeker.
Misschien is het antwoord op het populisme wel beter een zoektocht van de ‘kosmopolieten’ naar symolen en waarden van Nederland om een antwoord te geven over de onzekerheid over onze identiteit. Het sluit ook aan bij mijn eerdere gedachtengang deze week over een fusie met D66. Want een open blik op de wereld is ook wel een van de bindende waarden tussen D66 en GroenLinks. Maar genoeg over een fusie, ik denk dat het niet de oplossing is en ben het met Harmen eens dat ik geloof in het bestaansrecht van GroenLinks als zelfstandige partij.
Een zoektocht als kosmopoliet naar de nationale symbolen en indentiteit van Nederland. Da’s een leuke denkoefening. Maar of ik daar nu lekker uit ga komen ben ik nog niet zo zeker van! Wie denkt er mee en doet (hieronder) een voorzet?
Ja, dat is natuurlijk een uitnodiging die ik niet kan weerstaan, dat weet je :-).
Ik vind jouw analyse wel leuk, openstaan voor de wereld of verschuilen achter de dijken. Wil men de souvereine staat Nederland vasthouden zoals die is (of eigenlijk was) of staat men open voor een nieuwe vorm. En als dat laatste zo is, wil men dat nu al toelaten of weet men nog niet genoeg over het volgende station waar deze rit ons naartoe brengt en twijfelt men daarom stappen te maken? Nog een stapje terug… hebben we als regering nog de keus of is de democratie waarin wij leven een vehicle dat niet te sturen valt, en was dat nou ook niet een beetje de bedoeling van die democratie?
hahaha ik had niet anders van je verwacht Ben!
Maar volgens mij wil je nu echt met zevenmijlslaarzen snel thuis komen. Open staan voor de wereld betekend voor mij niet per defenitie dat Nederland wordt opgeheven (om jouw woorden even vrij te vertalen).
Open staan in een Nederlandse traditie is in mijn ogen tolerantie voor anders denkenden, anders gelovenden (katholiek en protestant in het verleden). Internationaal gericht in de handel, diplomatie. Nederland dat een pacificerende rol in de wereld wil spelen. Inernationale samenwerking in de Benelux, de EEG.
Dat zijn volgens mij de Nederlandse waarden en symbolen waarop we trots mogen zijn. Zónder alle smerigheid die we hebben uitgehaald niet te benoemen! Ons verleden van slavenhandel en onze oorlogszuchtige houding op de wereldzeeën en ons koloniale verleden in Indonesië zijn de minder fraaie zaken van ons land.
Dus wat is dan die identiteit; tolerantie, openstaan voor anderen en internationale samenwerking. Maar of dat nu een krachtig antwoord op het nu heerstende populisme is?
Nee, nee, ik bedoelde niet het opheffen van Nederland (als totaal van mensen, cultuur en historie) maar het veranderen van Nederland zoals dat bij velen in het hoofd zit naar een Nederland die de huidige en toekomstige veranderingen opneemt en verteert. Oprispingen links en rechts veroorzakend, maar uiteindelijk verteert het wel.
Op zoek naar onze eigen identiteit. Staat een identiteit vast of is identiteit een dagelijks veranderende waarde op basis van deze vertering in progress?
Ik denk dat je inderdaad in de juiste hoek zit met het zoeken naar iets om trots op te zijn. gezamenlijke vijand, gedeelde trots, dat brengt mensen samen, dat maakt een gemeenschap sterk. Balkenende refereerde er ook al aan, gedurende de Oost-Indische Compagnie toespraak. En als je zoekt naar een antwoord op het populisme dan denk ik dat je daar iets op moet vinden.
En is een identiteit te sturen? Kunnen we gewoon zeggen dat we X zijn en daarmee een perceptie opbouwen dat we inderdaad X zijn (en dat uitbouwen natuurlijk)? Zowel intern en extern?
Als dat laatste zo is, kunnen we dan niet gewoon een ideale realistische identiteit kiezen en daar naar toe werken? Dan wél een die bij een groter deel van Nederland gehoor vindt dan alleen het GL legioen. En misschien moet dat dan niet uit de GL koker komen (of SP koker, of VVD koker etc) want dan heb je al per definitie een tegenwerking opgebouwd bij de andere partijen.
Of ga ik nu weer te snel?