Femke Halsema - Knokken voor wat kwetsbaar isDat valt te lezen in een interview eergisteren in De Pers. Planeet GroenLinks begint warm te draaien( hier, hier, hier, hier en hier), want is dat nu wel de lijn van GroenLinks? Als je die zin isoleert buiten haar verband is het natuurlijk volslagen onzin en zeker geen GroenLinks standpunt, ik vermoed ook niet het standpunt van Femke Halsema. Maar Femke maakt deze opmerking in de context van de emancipatie van de vrouw.

Femke krijgt de vraag voorgelegd wat ze vind van de hoofddoek: ‘Geen enkel bezwaar tegen, zolang die in vrijheid wordt opgedaan.’ Ze vervolgt: ‘Als ik op de school van mijn kinderen kom, valt het mij wel eens moeilijk – ik kom echt voort uit de feministische beweging – dat ik dan tussen allerlei gesluierde vrouwen zit. Ik zal hun rechten niet aantasten daarin. Maar ik kan niet wachten op het moment waarop ze in vrijheid hun hoofddoek zullen afslingeren. Ik zie het liefst elke vrouw in Nederland hoofddoekloos. En volstrekt vrij. Ik geloof niet dat welke God ook kledingeisen stelt. Dat zijn de mannen geweest die het geloof uitleggen.’

‘Je dwingt vrouwenemancipatie niet van bovenop af. Die moet uit de vrouw zelf komen. Ik heb gezegd dat politie-agentes hoofddoekjes moesten kunnen dragen. Ik heb ruzie gemaakt met Ciska Dresselhuys, die geen vrouw met hoofddoek wilde aannemen bij het blad Opzij. Maar dat neemt niet weg dat ik moeite met de hoofddoek heb.’

‘Ik merk het in mijn wijk: natuurlijk is de islam een probleem. Overigens met name de islam in combinatie met ongeletterdheid. Het is: weinig eigen opvattingen hebben over het goede leven. Weinig houvast hebben aan opleiding en werk, angstig zijn voor onze samenleving en daarbij heel bevattelijk worden voor wat de imam vindt. Die dan vaak heel conservatief is.’

Als je het hele citaat neemt komt het in een ander daglicht te staan naar mijn mening. In de tegenstelling tussen de emancipatie en de islam kun je spreken van een probleem; dat is ook wat Femke doet. Brechtje Paardekoper heeft al een goede analyse gemaakt waarom Femke daarin helemaal gelijk heeft. Daar heb ik niets aan toe te voegen!

Daarmee is er volgens mij geen nieuwe positie van Femke of GroenLinks. Het is nogal scherp geformuleerd, maar wel een heldere duiding van het probleem. Elders in het interview zegt Femke ook dat ze dit niet alleen een probleem vindt bij de islam, maar bij alle (orthodoxe) geloven.

Brechtje weet dat er al vragen dreigen in de Partijraad (PR). Nou; dat zullen we dan wel zien, maar volgens mij is het een storm in een glas water. Mocht het ter sprake komen aan het einde van de maand in de PR zal ik me vierkant achter Femke’s opvatting scharen.