Groot deel Nederlanders voor fusie met Vlaanderen

woensdag 14 november 20073 reacties

Vlaggen Nederland en Vlaanderen45 procent van de Nederlanders ziet een fusie met Vlaanderen wel zitten blijkt uit een peiling van Maurice de Hond in opdracht van het dagblad DAG.
Dezelfde krant is meteen een online petitie begonnen vóór hereniging van Vlaanderen en Nederland.

Enpassand wordt er even excuses gemaakt voor de Tiendaagse Veldtocht van Willem I in 1830 en wordt er gesteld dat met de overname van ABN AMRO door het (Belgische) Fortis er wel revanche is genomen.

Ik ka er erg om grinniken. Maar ik denk toch niet dat het er van komt. Hoewel de eerlijkheid gebied te zeggen dat er feitelijk wordt gepleit voor een “economische en culturele unie”. Misschien is dat nog niet eens zo’n gek idee.

3 Reacties

 1. Krispijn

  Wat is de toegevoegde waarde van een economische unie met Vlaanderen boven de al bestaande die Europese Unie heet?

  Cultureel zou wat misschien nog wat toevoegen, al kan ik me er net zo weinig bij voorstellen als bij de nationale identiteit van Nederland.

 2. Paul Vermast

  Nou ja, die “economische en culturele unie” was een citaat uit e online petitie. Mij zou een culturele en taalkundige Unie (die laatste is er natuurlijk al) ook meer voor de hand liggen.

  Maar verregaande samenwerking tussen de havens, de loodsdiensten, transporteurs enz. kan volgens mij wel goed zijn. Maar dat kunnen we zoals je zegt ook prima binnen de EU regelen.

  Maar lees vooral niet over de zin heen dat ik ook niet denk dat het ooit zo ver zal komen (een ‘fusie’ tussen Nederland en Vlaanderen).

 3. Frank Pels

  Ik kom regelmatig in Belgie. Om te beginnen zouden ze in Vlaanderen dezelfde toetsenborden moeten hebben als hier.
  Verder zijn de cultuur- en taalverschillen niet erg groot.
  Althans niet groter dan die tussen een Fries en Limburger.

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.