GroenLinks Zeeuwse onenigheid?

zondag 19 april 20090 Reacties

“Het gebeurt niet vaak, maar nu ben ik het toch echt oneens met collega-Zeeuw Paul Vermast” schrijft GroenLinks kandidaat voor het Eurpoees Parlement Niels van de Berge vandaag op zijn weblog. Daar waar ik gisteren mijn tevredenheid uitsprak over het niet-ontpolderen van de Hertogin Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen ziet Niels dit als enige oplossing. Het ligt voor de hand dat ik het niet met hem eens ben.

Hoewel ik het verhaal van Niels inhoudelijk goed kan volgen hou ik moeite met de optie van de ontpoldering. De vrees van Niels dat de Nederlandse regering straks ‘Brussel’ als de kop van jut gaat gebruiken als het gekozen alternatief wordt  afgekeurd door de Europese commissie lijkt gegrond. Dat zou dan ook onterecht zijn en daartegen moeten we dat ook verzet bieden als het zo ver komt. 

Het argument dat dit alterbatief meer geld kost vind ik niet zo indrukwekkend. Natuurherstel kost altijd geld en ik vind niet dat ten koste van alles de meest goedkope oplossing moet worden gekozen. Of het nu Den Haag of Vlaanderen is dat moet betalen kan me niet veel uitmaken. Waar Wouter Bos met zijn hoofd zat lijkt me duidelijk en terecht (felicitaties aan de familie Bos!). 

Maar waar ik écht moeite mee heb ik dat de verdieping van de Schelde ten koste gaat van een vruchtbare polder en goede landbouwgrond. De Belgen hebben goede havens aan de Noordzee en willen toch de grootste haven van het land diep in het  binnenland aan een rivierarm leggen. Het is mooi dat we verdragen hebben gesloten met Vlaanderen en België. Maar eigenlijk is het absurd dat wij de Westerschelde gaan baggeren ten koste van het Verdronken Land van Saeftinghe en een vruchtbare landbouwpolder. 

De vraag waar het mis is gegaan is natuurlijk bij het sluiten van het verdrag. Natuur en landbouw moeten weer eens wijken voor het belang van de economie terwijl daarvoor óók een goed alternatief (Oostende of Zeebrugge) voor handen is. De verdieping van de Westerschelde is nodig om de grootste van de grootste schepen toegang te geven tot de havens van Antwerpen. 

Het besluit van het kabinet is helder, keurt Brussel het alternatief af wordt het alsnog ontpolderen. Ik vrees met Niels dat het dan niet anders is. Misschien is het in dit geval de uitkomst die onontkoombaar is. Maar ik vind het dan echt de verkeerde uitslag! 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.

Share This