GroenLinks Randstad wil vuurwerkverbod

zondag 30 december 20072 reacties

Vuurwerk in RotterdamNou ja, laat ik het iets nuanceren, Rotterdams gemeenteraadslid Arno Bonte heeft gisteren dit voorstel gedaan in het AD. Voor mijn eigen gemak zou ik me kunnen aansluiten bij Michel Klijmij, gemeenteraadslid in Gouda, want hij slaat voor mij de spijker op de kop.
Maar wat mij vooral overviel is dat ik het een enorm ‘stedelijk’ voorstel is om een gemeentelijke vuurwerkshow te houden waarvan iedereen kan genieten. Want in Rotterdam kun je misschien centraal wel wat vuurwerk afsteken, maar in onze plattelandsgemeente levert dat echt een probleem op. In welk dorp houden we de show? In Dronten? Dan voelen Biddinghuizen en Swifterbant zich achtergesteld. Doen we het in een van de dorpen gaan we voorbij aan de  grootste kern. Om nog maar te zwijgen van de bewoners van het buitengebied want die zien vanaf de boederijen nauwelijks iets van het vuurwerk.

En als je nu toch naar het vuurwerk wil gaan kijken krijg je dat mensen in de auto moeten stappen om het vurwerk te gaan bekijken. Dat levert dus veel meer verkeer op en misschien ook wel verkeersslachtoffers op omdat vast niet iedereen een hele oudjaarsavond op spa blijft zitten omdat er nog naar het vuurwerk gereden moet worden. Ik heb liever dat er meer, veel meer, aandacht voor het veilig afsteken van vuurwerk komt en misschien wel een verplichting voor vuurwerk verkopers om veiligheidsbrillen en lanceerbuizen (bijvoorkeur niet van pvc, maar dit ter zijde) mee te leveren. Want de vrijwillige brandweer uit te moeten laten rukken zo net naar nieuwjaar om automobilisten van een boom te krabben die naar het vuurwerk wilden gaan kijken spreekt mij ook niet erg aan.

2 Reacties

  1. OPA

    Ja, ontneem het volk de geneugden die ze enorm waarderen gezien de enorme bedragen die er uitgegeven worden aan het vuurwerk. 1 maal per jaar beste Arno. Vuurwerk mag van mij gestolen worden, liever vandaag dan morgen, maar veel mensen genieten er een maal per jaar van. Laat hen genieten zou ik zeggen. Misschien moeten we “groen” vuurwerk bedenken, daar is vast wel veel in te winnen. Arno, minder scheten laten schijnt meer te helpen dan het verbod op vuurwerk. Franse kaas, uien en witte kool zijn belangrijke oorzaken van de scheten, zullen we die ook verbieden?

  2. David Rietveld

    Dat het een ‘stedelijk’ voorstel is, is logisch. Zie het artikel op mijn website. Overigens: als er in (bijvoorbeeld) Den Haag maar één vuurwerk zou worden afgestoken zijn er ook een heleboel mensen die daar niets van zien.

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.

Share This