GroenLinks of VrouwLinks?

dinsdag 31 maart 20092 reacties

Deze vraag stelt GroenLinks-collega Arnoud Boer zichzelf op zijn weblog. Want ook mij bekruipt wel eens het gevoel dat je binnen GroenLinks het beste maar geen blanke hertroman kunt zijn als je iets wil bereiken. We zijn een diversiteitpartij en zijn daar terecht tros op.

Maar wat mij ook wel vaker heeft verwonderd is dat veel GroenLinksers en ook GroenLinks kiezers min of meer automatisch op de hoogste vrouw stemmen. Ongeacht het feit dat er misschien een man met prima inhoudelijke kwaliteiten hoger op de lijst staat.

Maar er blijkt meer discussie te zijn over dit onderwerp. Arnoud Boer (opnieuw) pikte scherp de reactie van Femke Halsema op de verkiezing van Judith Sargentini op waar ze het “extra mooi” noemt dat het een vrouw is geworden. Zelf was ik voor Niels van den Berge en had het ook “extra mooi” gevonden als er een jonge (niet dat Judith al zo op leeftijd is natuurlijk!!) kandidaat zou zijn gekozen.

Evelien van Roemburg een stapje verder en zie ‘mannen onderdrukking’ wel zitten. Nou volgens mij is daar binnen GroenLinks geen aanleiding voor. Zeker niet als je onze slogan van de Tweede Kamerverkiezingen beziet “Vrouwen on top!”.

Dat het onderwerp leeft blijkt wel uit de blog van René Kerkwijk de er inspirerende gesprekken over heeft gehad. Ook omdat het natuurlijk een moeilijk onderwerp is. “Vooral ook het begrijpen dat je zelf belemmering voelt om dit überhaupt bespreekbaar te maken zorgde voor herkenning en erkenning. Dat voelt in ieder geval erg fijn” zo schrijft René. Wij GroenLinksers zijn voorvechters van gelijke rechten voor vrouwen en de emancipatie van vrouwen. Als je dan een ander geluid laat horen ligt het toch lastig. Daarin herken ik de worsteling van René wel.

Hoe dan ook, GroenLinks of misschien een beetje meer VrouwLinks. Het is en blijft wel écht mijn partij! 🙂

2 Reacties

 1. Margreet

  Dag Paul, leuk als je deze blog ook op de FemNet hyves zet.

 2. OPA

  Volgens mij moet de vrouw van vandaag eens te rade gaan bij Shiva, ik denk dat zij emancipatie veel beter begrijpt.

  Wat de emanciperende vrouw vandaag wil is “net zo als de man”… dat is dus niet je eigen weg gaan maar accepteren dat de mannenmaatschappij is zoals die door de mannen gemaakt is en daar wil je dan als vrouw net als de man (of beter) in functioneren.

  Daar komt niet echt de vrouw zelf in naar voren maar de vrouw die het mannelijke voorbeeld volgt. Fout als je het mij vraagt. De vrouwen moeten gewoon hun eigen weg gaan en wie haar lief heeft volgt haar.

  Dan krijgen we naar mijn overtuiging een veel mooiere kant van de samenleving. Laat die mannen nou maar hun haantjesgevecht spelen, vooral niet meedoen!

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.

Share This