Groen werkt

donderdag 13 september 20123 reacties

Auw! Deze verkiezingsuitslag doet pijn, heel veel pijn. Hoewel het ook verschrikkelijk onterecht voelt hoor je op zo’n moment te zeggen dat de kiezer altijd gelijk heeft en moet je het hoofd buigen.

Dat er iets verschrikkelijk mis is gegaan hoeft nu natuurlijk geen betoog meer. En hoewel het vandaag nog veel te vroeg is, veel te vers, leert een kleine analyse mij het volgende: aan onze plannen ligt het niet, dat laten de CPB en PBL berekeningen zien. Ook aan onze politici ligt het niet, ze verstaan hun vak en zijn goud waard. Dat betekend dus dat ons verhaal niet voldoet. We hebben voor de kiezer, in het totaal versplinterde Nederlandse politieke landschap, kennelijk geen helder profiel en worden vermalen in ‘de strijd op Links’.

De komende periode zal iedereen binnen de partij wel een mening gaan hebben, we gaan zwarte pieten en ik voorzie een hoop chaos. Toch zijn GroenLinksers optimistische mensen, we hebben niet voor niets ‘zin in de toekomst’ als slogan. Maar willen we nog een toekomst hebben moeten we nu aan het werk!

GroenLinks is een Europese partij en we pleiten in ons verkiezingsprogramma voor verregaande Europese politieke samenwerking en willen zelfs naar Europese kieslijsten bij de verkiezingen voor het Europees Parlement. Wellicht is de tijd nu daaraan zelf een eerste invulling te geven.

Ons verhaal is onvoldoende over het voetlicht gebracht, ons profiel niet helder. Ik zou er bij het (nieuwe?) bestuur voor willen pleiten een radicale stap daarin te zetten. Laten we snel contact leggen met onze Vlaamse zusterpartij en voorstellen met dezelfde naam verder door het leven te gaan als GROEN.

Een voor GroenLinks nieuwe naam met een identiteit die verrassend veel op onze bestaande lijkt:

“Groen is de ecologische partij van Vlaanderen. Kiezen voor Groen is een positieve keuze voor de toekomst. Die toekomst bepalen we vandaag en dus werken we aan een leefbare wereld voor wie nu leeft, en voor onze kinderen en kleinkinderen. Kiezen voor Groen is ook kiezen voor een rechtvaardige, gastvrije maatschappij die solidair is met de zwakkeren. Kiezen voor Groen is tenslotte ook kiezen voor een partij die rekening houdt met de grenzen van mens en milieu. Een duurzame levensstijl, daar is het ‘m Groen om te doen.”

Menig GroenLinkser zal zich in bovenstaande omschrijving herkennen, zowel in de groene als in de sociale en tolerante kwalificaties.

Links staat nu voor PvdA en SP. Dat is het soort Links dat aan de kant blijft staan als het er echt op aankomt zoals bij het Lente-Akkoord dit voorjaar. Het Links dat pal staat voor de verworven rechten en behoud van het bestaande. GroenLinks hoort daar niet bij!  Want Groene politiek is immers optimistische, sociale, rechtvaardige, ecologisch en economisch verantwoorde progressieve politiek. Dat is niet links, niet rechts, zelfs niet recht door zee; maar Groen!

Zonder heel ingewikkeld te doen kunnen we (als onze Vlaamse zusters daartoe bereid zijn) de huisstijl van Groen overnemen en invoeren. Materiaal ligt klaar en hoeft alleen maar uitgerold te worden. Bij de verkiezingen in de grensstreek kan intensief en zeer herkenbaar worden samengewerkt en Europese verkiezingen kunnen met hetzelfde materiaal toe.

De Nederlandse kiezer is het zicht kwijt op de onderlinge verschillen. Wie is links en wie is rechts en hoort GroenLinks nog wel bij Links? GroenLinks neemt afscheid van ‘Links’. Wij zijn Groen! En dat wil zeggen progressief, rechtvaardig, solidair met de zwakkeren, ecologisch en economisch verantwoord. Onze plannen bewijzen het, de planbureau’s berekende het.

Dit verlies wordt pas echt een verlies als we er niets mee doen. Het is tijd dat Groen aan de slag gaat. Eerst even met onszelf en daarna weer op weg naar nieuwe verkiezingen met betere resultaten! GroenLinks heeft zin in de toekomst en gaat laten zien dat Groen werkt voor iedereen!

3 Reacties

  1. Leanne

    Op naar de toekomst!

  2. Linda voortman

    Die naamsverandering hoeft van mij niet, maar verder eens dat er nu wat moet gebeuren. Nu de rook een beetje is opgetrokken begin ik daar ook weer zin in te krijgen. Jouw blog en dat van anderen biedt nuttige bouwstenen.

  3. Jeroen

    Ik vrees dat het een stap in een reeks is van onachtzaamheid voor de linksigheid van GroenLinksers om de naam te veranderen. Ik heb mij altijd progressief Links (en Groen) gevoeld, maar zeker ook Links. Het voelt voor mij als capitulatie voor ongelijkheid die er van nature is om de naam links los te laten.

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.