Greenpeace in actie

woensdag 3 mei 20060 Reacties

Maandag had ik het ook al over de zeer ‘geheime’ locatie van de proeven met gentech maïs van het ministerie van Landbouw. Uit de pagina grote foto die bij het artikel stond bleek zonneklaar dat dit de gronden van de Waiboerhoeve zijn. Gisteren ben ik met enkele Greenpeace medewerkers naar de locatie geweest om te wijzen waar het is, Greenpeace voert sinds 5.30 uur vanmorgen actie op de velden.
Het is een vreemd gevoel dat ikzelf nu thuis zit en daarbij niet ben betrokken als oud-medewerker en oud-actievoerder. Maar ik snap het wel, het is geen GroenLinks activiteit en voor de lokale media heb ik een GroenLinks hoofd en dat Greenpeace-verleden van mij is daar bijzaak voor.

Overigens bleek het veldje op de foto in de krant gisteren een ‘vangveld’ te zijn. Het ministerie wil graag onderzoeken op deze methode of en hoever het stuifmeel zich zal verspreiden. Daarom is er een veld van 1ha met gentech maïs ingezaaid en liggen daarom heen vier of vijf velden met ‘gewone’ maïs. Het veldje op de foto was een vang veld om dat het ongeveer 25 bij 25 meter was, zeker geen hectare dus! Maar ook dat veld hadden we snel gevonden.

Ik vind het ongehoord dat er proeven met genetisch gemanipuleerde gewassen in Flevoland plaats vinden. Dit is de provincie met de meeste biologische boeren en als er uitkruising plaats vind zijn deze boeren zwaar gedupeerd.
In het buitenland zijn er mooie voorbeelden van wat er ‘fout’ kan gaan bij gentech; in Canada is een ‘super onkruid’ ontstaan omdat koolzaad via genetische manipulatie ongevoelig was gemaakt voor bestrijdingsmiddelen, het onkruid is dat nu ook. Of muizen in Australië die allergisch blijken te reageren op gentech erwten. Kortom, de techniek is nog onbetrouwbaar en al je dit ‘los laat’ in het milieu kun je het nooit, helemaal nooit meer terug draaien!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.