Goed voorstel van het CDA: de plattelandswoning

woensdag 12 augustus 20091 reactie

PlattelandswoningTweede Kamerlid Ruud van Heugten van het CDA presenteert vandaag  in Sint-Oedenrode (Noord-Brabant) een initiatiefnota om te komen tot een wettelijke bepaling voor de plattelandswoning meldt het Agrarisch Dagblad. Daarmee wil het CDA er voor zorgen dat boerderijen die worden bewoond door niet-agrariërs wel onder de soepelere landbouwregels voor overlast blijven vallen.

Mij lijkt dat een zeer terecht plan omdat er op het platteland op verschillende plaatsen grote moeilijkheden door zijn ontstaan. Als ‘stedelingen’ graag tussen de boeren willen wonen is dat natuurlijk prima! Maar dan moet je niet gaan emmeren dat er eens een koe loeit, dat er in deze tijd van het jaar 24 uur per dag wordt geoogst als dit moet voor het weer en dat er soms lekker naar mest ruikt als er wordt bemest.

De wet voorziet er nu in dat voor woonhuizen strengere eisen worden gesteld voor geluid en geur dan voor boerenbedrijfwoningen. Het voorstel van het CDA is om nu het begrip plattelandswoning in de wet op te nemen waarvoor dezelfde (lagere) eisen gelden als voor agrarische bedrijfswoningen. Nu dat nog niet zo is krijgen boeren soms geen nieuwe milieuvergunning omdat de normen voor de woining door de andere soort van bewonging van de ene op de andere dag veel strenger worden. Mij lijkt het CDA voorstel een logische en dus een goede stap. Als je wilt wonen in de boerenbuiten moet je de lusten en de lasten nemen!

Het Platteland dat zorgt voor voedsel uit de landbouw, zorgt voor ontspanning in de natuur, voor landschappen om te recreëren en te sporten. Dat platteland verdient meer aandacht en waarderingen.

Natuurbeschermers en boeren zijn bondgenoten. Boeren willen een goed en gezond product telen waarvoor ze een redelijke prijs krijgen. Ons gezamenlijke landschap hun productiegrond en daarmee onze gezamenlijke verantwoordelijkheid én gedeeld belang!

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten.

Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad.

Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.

1 Reactie

  1. Marcel van den Hurk

    Het plan van Ruud van Heugten is een zeer goed plan.
    Dit zal voor heel veel burgers in een (agrarische)bedrijfswoning een prima oplossing zijn. De mensen die een plattelandswoning kopen weten wat de consequenties kunnen zijn en kiezen hier bewust voor. In het verleden zijn veel (agrarische) bedrijfswoningen verkocht aan burgers. Gemeente hoeven dat ook niet meer te gedoogen en vervelende procedures te volgen.

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.