Gisteren even “blog-rust”

dinsdag 4 april 20060 Reacties

{mosimage}Afgelopen wekend heeft de partijraad er ongenadig van langs gekregen op de verschillende weblogs en de media na het terug draaien van het royement van Sam Pormes. Ik heb het gisteren maar even op me laten inwerken en een dagje �blog-rust� genomen.

Ik ben lid van de partijraad namens Flevoland en was dus afgelopen zaterdag bij de inmiddels beruchte vergadering van de partijraad (PR). De PR heeft een besluitgenomen dat niet het mijne is.
De afgelopen dagen is er druk gespeculeerd hoe de PR tot dit besluit heeft kunnen komen; ik kan alleen maar voor mijzelf spreken en heb wel een analyse van mijn eigen gedachtegang gemaakt. 

Ook ik heb me laten vangen door het toch wel spannende verhaal wat zich voor je ogen ontvouwd als je  het rapport leest. Sam Pormes was in Jemen voor een trainingskamp, betrokken bij de treinkaping bij �De Punt� en zou hebben geschoten of betrokken zijn bij het schieten op een politieauto in Assen. Het laat zich lezen als spannende fictie. Sam ontkent, alles.
Toen ik het rapport uit had en alle achterliggende stukken serieus had bekeken (daar ben ik zo�n 6 uur mee bezig geweest – van en naar mijn ouders in Zeeland in de trein-) was me duidelijk dat er geen harde bewijzen worden geleverd voor alle beschuldigingen. Maar er blijft een groot gevoel van onbehagen achter. Op meerdere plaatsen in het rapport wordt duidelijk gemaakt dat Sam zaken heeft achter gehouden of te verdraaien. Toch stelde ik me op het standpunt �dat je onschuldig bent tot het tegendeel wordt bewezen�. Nu is dat in het strafrecht wel zo, maar als het om integriteit gaat ligt dat anders.

Het heeft een tijdje geduurd voordat ik door kreeg dat de rol van de PR in dit geval niet die van rechtbank is, maar dat we moesten toetsen of zijn integriteit in het geding was. Het partijbestuur had daar al een oordeel over gegeven en was tot de conclusie gekomen dat de lucht onvoldoende gekaard werd om alle verhalen te weerleggen en heeft het vertrouwen opgezegd. Royement volgde een week later en de rest van het verhaal is bekend. Uiteindelijk ben ik tot de conclusie gekomen dat het besluit van het bestuur een juist besluit is geweest. In de uitvoering heb ik daarop nog wel een hoop commentaar, maar dat mag lijkt me. Dat is de reden waarom ik zaterdag t�gen het beroep van Sam heb gestemd en dus bij de minderheid behoorde en dat betreur ik. De zaak ging om integriteit en ik denk dat dit de integriteit van GroenLinks niet ten goede is gekomen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.