Gepasseerd (onderwijs)station

woensdag 5 maart 20081 reactie

LeerlingeVorige week na de commissie stiekem algemene zaken maakte ik mij al grote zorgen over de huisvesting van het voortgezet onderwijs in Dronten, het onderwijsstation voorop. Grof gezegd komt het er op neer dat we in de komende 20 jaar zo’n € 31 miljoen op tafel moeten leggen en ik hef niemand in Dronten uit te leggen dat we dat niet gaan kunnen.

Het meest actueel hierin is het ‘Onderwijsstation’. In 2005 werd het ‘regionaal arrangement’ aan de gemeenteraad voorgelegd.  Dat was een nieuwe manier van huisvesten van delen van het voortgezet onderwijs in Dronten. Daarin zouden Almere College (AC), Irchtus College (IC) en het AOC Flevoland (AOC) gaan samenwerken in één schoolgebouw. Dit gebouw moest (van het AOC) langs het spoor komen te staan en samen met winkels en kantoren één geheel gaan vormen met het NS station. Dit is wat het onderwijsstation is gaan heten. Dat onderwijsstation is belangrijk omdat het noodzakelijk is vanwege de onderwijshuisvesting en omdat het onderdeel is van het toekomstige station. Daarmee is er ook in de tijd bepaald wanneer het onderwijsstation af moet zijn. Immers de trein gaat in 2012 of 2013 rijden.

In 2005 heeft de gemeenteraad de kaders gesteld voor het onderwijsstation. Deze kaders hielden in het kort in dat IC, AC en AOC in één gebouw dat onderdeel van het station zal zijn worden ondergebracht.

In de commissie van vorige week, naar aanleiding van onze schriftelijke vragen, bleek dat al in december 2006 het IC heeft laten weten niet meer mee te willen doen met het onderwijsstation. Daarmee werd de bodem onder de kaders van de gemeenteraad uitgeslagen. Momenteel verantwoordelijk wethouder Van As zei in de commissie dat het sinds die tijd onduidelijk is wat het IC nu gaat doen. Men onderzoekt om met de CAH samen te gaan, maar zou nog niet definitief hebben laten weten wat men wil. Toch komt het moment dat de gemeenteraad een besluit moet gaan nemen over het onderwijsstation snel dichterbij omdat het station nu eenmaal klaar moet zijn als de trein gaat rijden!

Vanaf vandaag kan er over de deelname van het IC geen onduidelijkheid meer bestaan. IC bestuursvoorzitter Cees Blokland wordt in De Stentor geïnterviewd en meldt dat hij al “geruime tijd” in gesprek is met de STOAS om dat gebouw over te nemen na het aangekondigde vertrek van de STOAS uit Dronten. “Het onderwijsstation is voor ons voorbij. Het ging ons te langzaam” voegt Blokland daaraan nog toe.

Het is dat ik al sinds vorige week naast mijn stoel lig, want anders was ik er nu alsnog vanaf gevallen. Met de regelmaat van de klok heeft de GroenLinks fractie het college bevraagd over de voortgang van het onderwijsstation. Ook wij vroegen wat er gebeurde en of het wel snel genoeg ging, maar altijd was het antwoord dat er niets aan de hand was. Nu moet ik dus vandaag concluderen dat het IC zegt dat het te langzaam ging en dat men (mede) om deze reden uitgestapt is.

Natuurlijk kun je nu grote woorden gebruiken door de conclusie te trekken dat het college en de toenmalig onderwijswethouder de gemeenteraad stelselmatig hebben voorgelogen. Maar een reeds vertrokken wethouder kun je (helaas) niet meer wegsturen en daarmee is de kous politiek gezien af. Hoewel ik het een onthutsende conclusie vind!

Als ik vandaag een pas op de plaats maak moeten we als raad zo snelmogelijk de volgende conclusies trekken: het onderwijsstation is een gepasseerd station. Daarover moeten we nu op houden en ons gaan richten op een andere huisvesting. Dat kán op dezelfde plaats bij het station, maar kan wat mij betreft ook elders in Dronten. Gezien de ontwikkelingen bij het AOC kan er geen zekerheid worden gegeven over de deelname van het AOC en daarom moeten we ons daarop ook niet vastleggen. Het is belangrijk dat er nu door de gemeente voortvarend een plan wordt gemaakt om het AC een fatsoenlijke definitieve huisvesting te geven op welke plek dan ook.

Geen grote en nieuwe prestigeprojecten zoals het onderwijsstation dat een ‘landmark’ moest gaan worden, maar een school waarin goed onderwijs voor onze Drontense scholieren voor gaat op de drang tot scoren van politiek en schoolbesturen!

Overigens… al in december 2003 wilde GroenLinks de huisvesting van het voortgezet onderwijs bundelen aan De Drieslag bij de CAH, STOAS en Groenhorst College. Kennelijk is dat idee bij het Ichtus College wel aangeslagen waar het bij het College van burgemeester en wethouders werd ingeruild voor het prestiseuse onderwijsstation!

1 Reactie

  1. Wim Esselink

    Als het Ichtus College nu als reden opvoert dat het te langzaam ging is zij daar zelf in hoge mate voor verantwoordelijk want zij gingen toch met andere partijen praten terwijl zij een toezegging richting onderwijs station hadden gedaan. Zij tonen zich een onbetrouwbare partner die bovendien eigenbelang boven het belang van de leerling laat gaan.
    Nu als reden opvoeren dat het te langzaam ging terwijl ze daar zelf voor verantwoordelijk zijn je moet maar durven. Maar goed vorige week was het voor het college niet duidelijk. Nu dus wel. Het onderwijsstation met het Ichtus gaat niet door.

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.