Gentech werkt niet blijkt maar weer

dinsdag 28 juli 20090 Reacties

gentechAl tien jaar wordt er inmiddels BT-maïs en BT-soja geteeld die als plant zelf gif aanmaakt waardoor rupsen en andere plagen als ze van de plant eten dood gaan. Maar onderzoek in de Verenigde Staten heeft nu aangetoond dat een rups de modificatie doorbreekt en resistent is geworden voor de bt-giffen meldt het LTO blad Nieuwe Oogst van 18 juli jl. (niet online).

Daarmee is het bewijs geleverd bij de argumenten die de milieubeweging (en ik was daar toen zelf ook onderdeel van) al waarschuwde dat manipulatie niet zinvol is omdat de resistentie in de loop van de tijd toch wordt doorbroken. Dat betekend dat er nu “sluwere oplossingen” nodig zijn als de Nieuwe Oogst schrijft. Maar die sluwheid moet dus niet zitten het en manipuleren van een nieuwe variëteit die nu weer de beestjes en plagen dood maar in een intelligentere teeltmethode.

De teelten van maïs, soja en katoen (ook een bt-vatiant) zijn te grootschalig en massaal waardoor je ecologische woestijnen van monoculturen krijgt. Deze monoculturen zijn zeer gevoelig voor ziekten en plagen. Dan kun je wel aan de plant blijven sleutelen, maar dat zal altijd een tijdelijke oplossing zijn en de zieken en plagen zullen die oplossing altijd breken. Zorgen voor een grotere (bio)diversiteit op het veld en intelligentere teelten zijn in alle opzichten (qua milieu en qua tijd) duurzamere oplossingen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.

Share This