Al tien jaar wordt er inmiddels BT-maïs en BT-soja geteeld die als plant zelf gif aanmaakt waardoor rupsen en andere plagen als ze van de plant eten dood gaan. Maar onderzoek in de Verenigde Staten heeft nu aangetoond dat een rups de modificatie doorbreekt en resistent is geworden voor de bt-giffen meldt het LTO blad Nieuwe Oogst van 18 juli jl. (niet online).
Daarmee is het bewijs geleverd bij de argumenten die de milieubeweging (en ik was daar toen zelf ook onderdeel van) al waarschuwde dat manipulatie niet zinvol is omdat de resistentie in de loop van de tijd toch wordt doorbroken. Dat betekend dat er nu “sluwere oplossingen†nodig zijn als de Nieuwe Oogst schrijft. Maar die sluwheid moet dus niet zitten het en manipuleren van een nieuwe variëteit die nu weer de beestjes en plagen dood maar in een intelligentere teeltmethode.
De teelten van maïs, soja en katoen (ook een bt-vatiant) zijn te grootschalig en massaal waardoor je ecologische woestijnen van monoculturen krijgt. Deze monoculturen zijn zeer gevoelig voor ziekten en plagen. Dan kun je wel aan de plant blijven sleutelen, maar dat zal altijd een tijdelijke oplossing zijn en de zieken en plagen zullen die oplossing altijd breken. Zorgen voor een grotere (bio)diversiteit op het veld en intelligentere teelten zijn in alle opzichten (qua milieu en qua tijd) duurzamere oplossingen.
0 reacties